respublika.lt

Vytautas Laurinaitis: Karas įneša įtampą visai bendruomenei

(244)
Publikuota: 2022 spalio 16 09:10:00, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis. Redakcijos archyvo nuotr.

Rubrikoje „Mini interviu" kalbamės su Šilutės rajono meru Vytautu Laurinaičiu.

 

- Spalio 16-ąją minėsime Mažosios Lietuvos gyventojų genocido dieną, kai 1944-1949 m. Mažojoje Lietuvoje - Karaliaučiaus krašte - Kremliaus nurodymu sovietų kariuomenė įvykdė daugiau nei 300 tūkst. civilių gyventojų žvėriškas žudynes, o likę 100 tūkst. gyvųjų buvo deportuoti. Ar Šilutės kraštas, kuris priklausė Mažajai Lietuvai, į šią dieną žiūri kitaip, nei didžioji Lietuvos dalis?

- Kiekviena tokia diena, kuri yra pažymėta juodu kaspinu, be abejo, turi tą atminties akcentą. Mes visada tą dieną paminime, bet kokių nors išskirtinių tradicijų nėra. Dabar Šilutėje ruošiamės statyti paminklą visiems tremtiniams ir tiems, kurie nukentėjo nuo šio genocido.

- Istoriniai šaltiniai teigia, kad 1944 m. spalį, į Klaipėdos, Šilutės kraštą įžengus sovietų armijai, jos tankai važiavo per visa, kas pasitaikydavo kelyje - traiškė vežimus, arklius, bėgančius nuo karo žmones, o ten, kur praeidavo sovietų kariuomenė, pakelėse likdavo į pakaušius nušautų pabėgėlių kūnai, o kaimuose - išprievartautos moterys ir net mažos mergaitės. Ar jūs, istorikas, brėžiate paralelę tarp tų dienų ir dabartinio rusų elgesio Ukrainoje?

- Rusų kareivių elgesys niekuo nepasikeitęs. Tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, buvo vykdoma ir 1944 metais Mažojoje Lietuvoje. Naudojama ne vien karinė technika, bet vykdoma ir psichologinė ataka bei visi kiti prievartavimo būdai - rusų mentalitetas nepasikeitė.

Sveiku protu sunkiai suvokiama, kad ir dabar gali vykti tokie dalykai, bet jie vyksta Ukrainoje. Šilutiškiai palaiko Ukrainos žmones - turime ten partnerių, kuriuos finansiškai rėmėme, autobusiukus pirkome ir siuntėme į Ukrainą. Ir ukrainiečius čia priimame - dabar virš 500 žmonių apgyvendinome, kurie nuo pavasario čia gyvena.

- Lietuvoje buvo įprasta kalbėti apie keturis Lietuvos etnografinius regionus, tačiau jūs visada buvote tarp tų, kurie sakė, jog Mažoji Lietuva klaidingai priskiria Žemaitijai, nes ji yra penktasis regionas. Kaip sekasi įtvirtinti Mažosios Lietuvos regioną, heraldiką?

- Penktasis Lietuvos etnografinis regionas - Mažoji Lietuva - jau pripažintas. Ir vėliava yra įtvirtinta, dabar tik ginčijamasi dėl herbo. Etnografinė komisija pripažino, kad Šilutė yra Mažosios Lietuvos sostinė.

- Kuo šiandien gyvena Šilutė ?

- Kaip ir visa Lietuva, Europa ir pasaulis gyvename mintimis apie karą, jo sukeltas krizes ir problemas. Kadangi mokyklose, darželiuose turime nemažai ukrainiečių, mintys yra liūdnos. Nors vyksta įprastinis gyvenimas, karas įneša įtampą visai bendruomenei, nes Rusija - visai šalia mūsų.

- O informacinis laukas? Ar daug šilutiškių mato anos pusės televiziją, ar Šilutę pasiekia rašistų propaganda?

- Ne. Jei ir pasiekia, tai tik tuos, kas gyvena arčiau sienos ir kurie to labai siekia. Bet tokių žmonių nėra daug likusių, turiu omeny anos sistemos žmonių, pavyzdžiui, buvusių kariškių, kurie neišvyko, ir panašiai. Nesame užfiksavę, kad kažkas mūsų krašte skleistų rusišką propagandą, ir iš sienos apsaugos tarnybos taip pat negauname informacijos, kad būtų kažkokia dezinformacija skleidžiama.

- Ar šilutiškiai turi daug giminaičių Karaliaučiaus krašte, rusų vadinamame Kaliningrade?

- Turi giminių, bet dalis jų yra susipykę dėl karo Ukrainoje - tenka išgirsti įvairių kuriozų, pavyzdžiui, kaip pusseserės dėl to susipyksta. Suprantame, kad anoje pusėje (Sovetske, Nemane ir kitur) gyvenantys žmonės turi vienpusę, Kremliaus propagandos paveiktą informaciją. O mūsų krašto žmonių, lietuvių, yra kategoriška nuomonė dėl Rusijos pradėto karo ir Ukrainoje vykdomų žvėriškumų, todėl šilutiškiai laikosi nuostatos, kad jei neišeina įtikinti, geriau apskritai nebendrauti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
32
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (244)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s