respublika.lt

Drama Nacionaliniame dramos teatre

(87)
Publikuota: 2023 vasario 09 13:22:04, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 3 nuotr.
Kūrybinis tandemas - režisierius Oskaras Koršunovas ir dramaturgas Marius Ivaškevičius neteko darbo Martyno Budraičio vadovaujamame Nacionaliniame dramos teatre. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Dramos siužetas yra nesudėtingas ir gan banalus: kai viršininkas išmeta iš darbo talentingą, aistros sukyla, bet jos ima ir užverda, kai jis atleidžia iš pareigų ne tik talentingą, bet ir itin įtakingą.

 

Nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis praėjusių metų pabaigoje atleido iš pareigų meno vadovą Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą režisierių Oskarą Koršunovą, motyvuodamas savo sprendimą tuo, kad šis nesilaikė nustatytos darbo tvarkos, nesilankė pasitarimuose, nuolat darė pravaikštas. Žinančių bohemišką režisieriaus O.Koršunovo būdą, šitas sprendimas per daug nenustebino.

Gi režisierius savo ruožtu tvirtino esą jis neturėjęs kūrybinės laisvės, nebuvęs kviečiamas į susirinkimus, nedalyvavęs sudarant repertuarą. Teigė esą prieš jį taikytas mobingas ir kaltindamas buvusį draugą M.Budraitį išdavyste (1998-2010 m. jis buvo O.Koršunovo teatro direktorius), negailėjo geliančios informacijos, kurią noriai tiražavo žiniasklaidos kanalai.

Vasario 1 dieną teatro vadovas M.Budraitis dar šliūkšteli alyvos į ugnį: vietoj O.Koršunovo paskelbia jį pakeisiančių trijų jaunų režisierių - Kamilės Gudmonaitės, Antano Obcarsko ir Eglės Švedkauskaitės pavardes, o po šešių dienų praneša atleidžiantis iš pareigų kartu su O.Koršunovu į teatrą priimtą dramaturgą, Nacionalinės premijos laureatą rašytoją Marių Ivaškevičių.

Antano Obcarsko, Kamilės Gudmonaitės ir Eglės Švedkauskaitės. Eltos nuotr.

M.Budraitis žiniasklaidai savo žingsnį vadina logišku ir aiškina, kad atleidus O.Koršunovą ir priėmus tris naujus menininkus, kuriems padalijamos dramaturgo funkcijos, šios pareigos tampa perteklinės.

Reaguodamas į tokį sprendimą, savo feisbuko paskyroje M.Ivaškevičius paskelbia laišką, kurį pavadina „Išvarymas-2. Imperija kontratakuoja". Jame jis kaltina M.Budraitį pasinaudojus jo ir O.Koršunovo pavardėmis, laimint konkursą generalinio direktoriaus pareigoms užimti.

„Niekada neturėjau planų dirbti jokiame teatre, - rašo jis, - iki pat tos dienos, kai M.Budraitis prieš trejus metus pakvietė susitikti ir pasiūlė drauge su juo ir O.Koršunovu stoti prie Nacionalinio vairo. Vėliau sužinojau visus šio kvietimo užkulisius: teatro aktoriai jau atvirai maištavo prieš jį ir jo formuojamą repertuarą, antroji kadencija ėjo į pabaigą ir jis aiškiai suvokė, kad naujo konkurso eiti šias pareigas nelaimės. Reikėjo naujo buldozerio, o dar geriau - dviejų, galinčių jį nutempti į trečią kadenciją. Koršunovo ir mano pavardės jam pasirodė tinkamiausios šiai funkcijai. Ir jis neprašovė."

Trečią kadenciją Nacionaliniam dramos teatrui vadovaujantis M.Budraitis šiuos kaltinimus kategoriškai atmeta.

Pavadinęs M.Budraitį funkcionieriumi be ambicijų, turintį tikslą kuo ilgiau užsilaikyti jau 12 metų užimame poste, rašytojas lieja emocijas toliau: „Tai, kad esu dar ir kuriantis dramaturgas, garsiausias iš gyvųjų Baltijos šalyse ir galbūt šiuo metu geriausios savo formos, M.Budraičio apskritai nedomino."

M.Ivaškevičius rašo žinantis, kaip gelbėti teatrą iš krizės: „M.Budraitis turi atsistatydinti. Kitaip Lietuvos teatre mes turėsime ypatingai toksišką situaciją. Kad ir kaip kam norėtųsi, savaime čia tvyranti įtampa jau nebeišgaruos. Jis turi atsistatydinti arba būti atstatydintas, kaip politikoje atstatydinamas ministras pirmininkas, kai visi jo ministrai išeina, ir skelbiami išankstiniai rinkimai. Taip, aš žadu juose dalyvauti su savo komanda. Drauge su kitais kandidatais, tarp kurių įmanomas ir M.Budraitis."

Tarsi numanydamas, kad M.Budraitis netruks pareikšti, kad atsistatydinti jis neketina (taip iš tikrųjų ir nutinka) M.Ivaškevičius tęsia:

„ Ar aš tikiu, kad M.Budraitis mane išgirs ir savo noru atsistatydins? Ne, nesu toks naivus. Ir netgi manau, kad jis dėl to nėra kaltas. Kalti mes, leidę jam laimėti tą nelemtą trečią kadenciją. Dviejų kadencijų limitas yra seniai patikrinta demokratinio egzistavimo sąlyga ir ji galioja ne tik politikai. Bet kokia valdžia turi savo grimasas, ji užvaldo žmogų ir ilgainiui visi jo resursai yra pajungiami vieninteliam tikslui - ją išlaikyti. Deja, pats nuo šito narkotiko jis nulipti jau nebegali. Jam reikalinga pagalba."

Panašu, „pagalba" išgirdo tą, kuris ne tik signatarus gali pavadinti morališkai atgyvenusiomis asmenybėmis, ne tik patriotus gali pakrikštyti vidutinybėmis ir davė ženklą: pagalba ateina.

Nacionaliniame dramos teatre kilusį gaisrą dėl dramaturgo atleidimo ketina gesinti pats kultūros ministras Simonas Kairys. Per nacionalinį transliuotoją jis pareiškė, kad teatro vadovas M.Budraitis, pernai atleidęs iš pareigų režisierių O.Koršunovą, o šiemet - dramaturgą M.Ivaškevičių, prisiima didžiulę atsakomybę. Žinoma, žinoma, pridūrė, ministerija kištis nežada, tačiau dėl neramumus sukėlusių darbuotojų atleidimo, tam tikro įsikišimo iš ministerijos pusės teatras neišvengs.

„Čia matau paprastą situaciją, kai teatro vadovas prisiima didžiulę atsakomybę, darydamas gana kardinalius pokyčius, ar tai būtų O.Koršunovas, ar tai būtų M.Ivaškevičius, - per televiziją darė viražus ministras. - Tai iš esmės buvo jo komanda, su kuria jis atėjo vadovauti teatrui, ir ji keičiasi. Tai yra aplinkybė, dėl kurios direktoriui tenka tikrai didelė atsakomybė, bet ministerija ar politikai, manau, turėtų į tam tikrus reikalus kištis per atstumą.

Vis dėlto mes kalbame apie didelę nacionalinę įstaigą. Yra tam tikrų indikacijų, ką mes ir anksčiau buvome girdėję, kad ir aktoriai norėjo didesnio, - pabrėšiu, daugiskaita, - vadovų dėmesio jų problemoms. Mūsų tokia misija, kad iš esmės turime santykį per vadovą, bet turime taip pat girdėti, kas vyksta."

Toks dramos prologas. Pagal klasikines dramos taisykles po jo į sceną turėtų išeiti choras. Tačiau kol kas regime solo: M.Ivaškevičius feisbuko paskyroje skelbia savo programą: „Nuo šiol mano kūrybiniuose planuose svarbiausias projektas - išvaduoti Lietuvos nacionalinį dramos teatrą nuo M.Budraičio. Ir atvirkščiai."

Kaip pasakytų jauni, „razborkė" tęsiasi. Laukite kito akto.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
120
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (87)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s