respublika.lt

M. K. Čiurlionio namai pasitinka rudenį su koncertų ciklu „Dialogai su Čiurlioniu“

(0)
Publikuota: 2022 spalio 04 07:12:00, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
M. K. Čiurlionio namai. Eltos nuotr.

Spalio mėnesį į Mikalojaus Konstantino Čiurlionio namus Vilniuje grįžta koncertų ciklas „Dialogai su Čiurlioniu“, kupinas muzikos pasaulio žvaigždžių ir mažiau pažintų Čiurlionio kūrybos atspalvių, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

 

Pirmuose ciklo koncertuose skambės įvairių šalių kompozitorių muzika, tarp kurių ir Lietuvoje dar neskambėjęs kompozitorius, M. K. Čiurlionio amžininkas iš Danijos Ruedas Langgaardas.

Ciklo atidarymo koncerte publika išgirs vieną geriausių Europos jaunosios kartos pianistų iš Danijos Gustavą Piekutą. Berlyno Hanso Eislerio akademijos absolventas dar studijų laikais atkreipė į save kritikų dėmesį, kurie įvardijo jo grojimą kaip nepriekaištingos technikos, inteligentiškumo ir didžiulės jėgos simbiozę. M. K. Čiurlionio namuose pianistas pristatys programą, kurioje skambės M. K. Čiurlionio, J. Brahmso, F. Chopino ir R.  Langgaardo kūriniai.

Antrajame ciklo koncerte pasirodys tarptautiniuose fortepijoninių duetų konkursuose Čekijoje, Italijoje, Šveicarijoje ir San Marine prizines vietas užėmęs Vilijos Poškutės ir Tomo Daukanto duetas. Vienas didžiausių 2000 m. susikūrusio dueto pasiekimų – 2005 m. tarptautiniame ARD muzikos konkurse Miunchene laimėta antroji vieta (pirmoji neskirta). 2011 m. atlikėjai tapo tarptautinio Edvardo Griego fortepijoninių duetų konkurso nugalėtojais. Koncerto M. K. Čiurlionio namuose programoje fortepijonui keturioms rankoms skambės A. Robledo, F. Schuberto, J. Brahmso ir, žinoma, M. K. Čiurlionio kūriniai.

Trečiasis ciklo koncertas ne tik tiesiogiai atlieps šių dienų situaciją, bet tuo pačiu atvers nepažintas kultūros paraleles. M. K. Čiurlionio namų pastangomis suburtas styginių kvartetas „ČiurLys“ – Nikita Nekh, smuikas (Ukraina), Natalia Radkova, smuikas (Ukraina), Ugnė Gaučiūtė, altas (Lietuva) ir Gaudas Paulius Krištaponas, violončelė (Lietuva) – atliks Ukrainos nacionalinės kompozicinės mokyklos pradininko Mykolos Lysenko ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio styginių kvartetus. Du styginių kvartetai, kuriuos abu kompozitoriai sukūrė studijuodami Leipzigo muzikos akademijoje pas kompozitorių ir pedagogą Karlą Reineckę, pirmą kartą istorijoje skambės to paties vakaro metu, suteikdami klausytojams puikią progą išgirsti dviejų tautų kultūrinės savimonės aušroje gimusius opusus.

Lapkričio mėnesį ciklo koncertai klausytojus kvies dialogui „Čiurlionio džiazo“ tema. O kas būtų, jei Čiurlionis būtų gyvenęs ilgiau? Kas būtų, jei jis, kaip ir jo amžininkai, būtų pažinęs džiazo muziką? Ir koks būtų Lietuvos džiazas, jei taip įvyktų? Šie klausimai veda į fantazijų pasaulį, į kurį bando įeiti du ryškūs ir įdomūs džiazo kūrėjai ir improvizatoriai Dmitrijus Golovanovas (fortepijonas) ir Janas Maksimovičius (saksofonas). Abu muzikai yra vieni žymiausių šalies improvizacinės muzikos ir džiazo atlikėjų, kuriuos jungia gyvo muzikinio bendravimo su klausytoju čia ir dabar kūrimas.

Džiazinę, čiurlioniškų svajų giją tęs svečių iš Latvijos – trio „Equanimity“ – programa „Svajoti su Čiurlioniu“. Gruodžio pirmąją ciklo uždarymo koncerte trio atlikėjai Janis Rubikis (kontrabosas), Edgars Cirulis (fortepijonas) ir Rudolfs Dankfelds (mušamieji), pasitelkdami džiazo elementus, platų spalvų spektrą, improvizacijos subtilybes bei įvairialypę muzikinę faktūrą, sieks atskleisti tarp Čiurlionio eilučių paslėptus muzikinius lobius. Atlikėjai tiki, kad gražiausi dalykai muzikoje yra tie, kurių negalime racionaliai paaiškinti, ir kviečia surasti šiuos Čiurlionio stebuklus kartu.

Koncertų ciklu „Dialogai su Čiurlioniu“ M. K. Čiurlionio namai Vilniuje siekia įtraukti užsienio šalių atlikėjus į Lietuvos muzikos pasaulį: įtraukdami Čiurlionio kūrinius į savo repertuarą, menininkai garsina mūsų šalies kultūrą ir, žinoma, didį kūrėją. Tai vienas pagrindinių žingsnių, siekiant išlikti aktualiais ir būti matomais už tėvynės ribų, o muzika – tai viena universaliausių kalbų, leidžiančių šiuos tikslus įgyvendinti. Kaip yra sakęs pats Čiurlionis, „muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melus, nedorybes, pavydus, neapykantas“.

M. K. Čiurlionio namuose vyksiantys ciklo „Dialogai su Čiurlioniu“ koncertai yra nemokami. Ciklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s