respublika.lt

Istorija apie gerąjį burtininką: Voltas Disnėjus

(11)
Publikuota: 2021 gruodžio 05 09:40:00, Milda Kunskaitė
×
nuotr. 3 nuotr.
Disneilendas - vienas labiausiai lankomų pramogų parkų pasaulyje. Vikipedijos nuotr.

Voltas Disnėjus (Walt Disney) - garsus amerikiečių dailininkas animatorius, verslininkas, scenaristas, prodiuseris ir kompanijos „Walt Disney Productions" įkūrėjas, kurį žino visas pasaulis. Jo sukurtus spalvingus ir gerumo kupinus animacinius filmus mėgsta ir žiūri milijonai vaikų, beje, ir suaugusieji. Supažindiname jus su įdomiausiais šios pramogų pasaulio legendos gyvenimo faktais.

 

Iš kuklios šeimos

V.Disnėjus, ketvirtasis iš penkių šeimos vaikų, gimė 1901 m. gruodžio 5 d. Čikagoje. Kai jam buvo ketveri, šeima persikraustė į ūkį Marseline, Misūrio valstijoje. Būtent čia, mažame miestelyje, kurį suaugęs V.Disnėjus prisimindavo kaip idilę, jis susidomėjo piešimu ir sulaukė aplinkinių paskatinimo. Tačiau V.Disnėjaus tėvui Marseline pragyventi buvo sunku, todėl jis 1910 m. ūkį pardavė ir dar po metų su šeima persikraustė į Kanzasą. Ten Disnėjus vyresnysis nusipirko laikraštį. Šešerius metus Voltas padėdavo jį platinti, dirbdamas prieš pamokas, po jų net ir savaitgaliais. Būdamas 16-os, Voltas metė mokyklą (jis buvo nedėmesingas mokinys, bet nuolatos piešdavo), o kai JAV įsitraukė į Pirmąjį pasaulinį karą, Voltas įstojo į Raudonojo Kryžiaus greitosios pagalbos korpusą. Tiesa, kad atitiktų minimalaus amžiaus - 17 metų - reikalavimą, jam teko suklastoti savo gimimo liudijimą.

Peliuko Mikio balsas

Po tarnybos Raudonajame Kryžiuje V.Disnėjus grįžo į Kanzasą, tikėdamasis tapti laikraščio karikatūristu. Jaunuoliui pasisekė rasti žurnalų ir kino teatrų reklamos kūrėjo darbą, paskui jis susidomėjo animacija. 1922 m. persikėlęs į Holivudą, su vyresniuoju broliu Rojumi įkūrė „Disney Brothers Studio". Po įvairių trumpo metražo animacinių filmukų 1927 m. studija pradėjo kurti serialą apie Linksmąjį Triušį Osvaldą, kurį sugalvojo pats Voltas. Tačiau po metų jis su bendradarbiais įsivėlė į ilgus teisminius ginčus dėl autorinių teisių. Praradęs autoriaus teisę į savo populiarųjį kūrinį, Voltas sukūrė naują personažą, kuris iš pradžių vadinosi Peliukas Mortimeras, o paskui tapo Mikiu. Peliukas Mikis oficialiai debiutavo 1928 m. viename pirmųjų animacinių filmų, kuriame buvo naudojami sinchronizuoti garsiniai efektai. Peliukas greitai tapo žvaigžde, netrukus atsirado Peliuko Mikio klubai vaikams, įvairios prekės su jo atvaizdu ir komiksai. Kai Mikis 1929 m. filme pirmą kartą prakalbo, Voltas buvo nepatenkintas tuo, kaip skamba jo balsas, todėl pats pradėjo jį garsinti. V.Disnėjaus balsu Peliukas Mikis kalbėjo iki 1947-ųjų.

Pirmasis Volto studijos pilnametražis animacinis filmas „Snieguolė ir septyni nykštukai" ekranuose pasirodė 1937 m. Kino juostos trukmė - 83 minutės. Šiame žanre tai buvo precedento neturintis atvejis. Be to, tai buvo vienas pirmųjų muzikinių animacinių filmų, tad žiūrovams paliko neišdildomą įspūdį. Šis filmas V.Disnėjui atnešė daugybę pinigų - 8 mln. dolerių, gausybę apdovanojimų ir žiūrovų meilę, kuria dailininkas vėliau naudojosi, aktyviai reklamuodamas savo prekes. Būtent jis pirmasis pradėjo pardavinėti studijos simboliką su animaciniais personažais. Dėl to studija gaudavo stabilias ir dideles pajamas.

Kūrė propagandinius filmus

Karo metais „Disney" darbuotojai kūrė mokomuosius filmus armijai, šviečiamąsias kino juostas įvairioms federalinėms žinyboms. 1942-aisiais buvo suskurtas trumpo metražo filmas „Naujoji dvasia", kurį užsakė Iždo departamentas. Juosta turėjo paskatinti žmones mokėti pajamų mokestį, kad būtų paremta kariuomenė. Filmas su Antinu Donaldu buvo parodytas tūkstančiuose kino teatrų ir net nominuotas „Oskarui".

Traukinių mėgėjas

V.Disnėjaus dėdė dirbo geležinkelyje, o būdamas paaugliu Voltas traukiniuose pardavinėdavo laikraščius ir užkandžius. Tad traukiniai jį žavėjo. Vėliau, norėdamas atsigauti nuo streso darbe, Voltas pradėjo konstruoti traukinių modelius, o 1950 m., persikraustęs į naujuosius namus Los Andželo Holmbi Hilso rajone, aplink sklypą nutiesė pusę mylios bėgių savo Carolwood Pacifik geležinkeliui. Jis persirengdavo traukinio mašinistu ir geležinkeliu vežiodavo lankytojus. Kūrėjo aistra traukiniams atsispindi ir Disneilende, kuriame nuo atidarymo 1955 m. veikia ir geležinkelis.

Iš pradžių Voltas ketino įkurti nedidelį pramogų parką šalia studijos Berbanke, tačiau netrukus pradėjo puoselėti ambicingesnius planus. 1953 m. jis Pietų Kalifornijoje pradėjo ieškoti vietos didžiuliam teminiam parkui. Jo statybos prasidėjo 1954-ųjų liepą, o po metų, liepos 17-ąją, buvo atidarytas Disneilendas. Nepaisant sunkumų, parkas iškart išpopuliarėjo, vos per mėnesį jame apsilankė daugiau kaip pusė milijono lankytojų.

V.Disnėjus - rekordininkas

V.Disnėjus yra gavęs 22 „Oskaro" apdovanojimus, o nominuotas šiam apdovanojimui net 59 kartus. V.Disnėjus pelnė keletą garbės „Oskarų", tarp jų - už Peliuko Mikio sukūrimą, o kitą - „už Snieguolę ir septynis nykštukus".

Pražudė rūkymas

1966 m. lapkritį gydytojai nustatė, kad V.Disnėjus serga plaučių vėžiu. Ligos priežastis - armijoje įgytas įprotis rūkyti. Milijardierius ne kartą bandė atsisakyti cigarečių, išmėgino įvairius metodus, bet galų gale pasidavė. Nepadėjo nei geriausi gydytojai, nei milžiniškas turtas. Gruodžio 15 d., būdamas 65-erių, V.Disnėjus mirė. Netrukus po jo mirties bulvarinėje spaudoje pradėjo plisti istorijos, kad V.Disnėjus buvo užšaldytas, tikintis, jog mokslas kada nors sugebės jį atgaivinti. Iš tiesų jo kūnas buvo kremuotas, o palaikai palaidoti Forest Louno kapinėse (Kalifornija). Beje, po Disneilendo įkūrėjo mirties studijos darbuotojai vieningai nutarė savo filmuose niekada nerodyti cigarečių. Per V.Disnėjaus laidotuves garsiau už visus raudojo jo namų šeimininkė, kuriai Voltas per kiekvienas šventes dovanodavo savo kompanijos akcijų. Senutė mirė, būdama milijardiere. Dabar V.Disnėjaus kompanija yra multimedijų imperija, kas sekundę uždirbanti 1110 dolerių.

Apgaulingas įvaizdis

V.Disnėjus paliko milžinišką kūrybinį palikimą, bet taip pat į istoriją jis pateko kaip žmogus, su kuriuo bendrauti buvo itin sunku. Gero dėdulės pasakininko įvaizdis, kuris buvo aktyviai peršamas spaudoje (daugelis jį taip įsivaizduoja iki šiol), subyra įsigilinus į detales.

V.Disnėjus buvo baisus šykštuolis, ne mažiau negu Skrudžas Makdakas. Jis visaip stengdavosi nekelti atlyginimų savo studijos darbuotojams, draudė jiems stoti į darbininkų profsąjungas, o streikų organizatorius nedelsdamas atleisdavo iš darbo. V.Disnėjus buvo įsitikinęs, kad moterys nėra talentingos kūrėjos, todėl jas į darbą priimdavo nenoriai. Nepaisant viso to, dirbti jo studijoje buvo laikoma prestižu.

Daugybė pažinojusiųjų V.Disnėjų teigė, kad viešai jis atrodė labai mielas, o namuose buvo tikras tironas. Savo kailiu tai teko patirti jo žmonai Lilianai, kuri dirbo V.Disnėjaus sekretore. 1925 m. jie susituokė ir 8 metus negalėjo susilaukti vaikų. Voltas, uždirbdamas vis daugiau, dėl to labai išgyveno ir įtūžį išliedavo ant žmonos, kuri patyrė keletą persileidimų. Pagaliau 1933 m. jiems gimė dukra Dajana Merė. V.Disnėjus svajojo apie didelę šeimą, bet gydytojai pasakė, kad šansai susilaukti daugiau vaikų yra menki, tad 1937 m. pora įsidukrino mažylę Šeron Mei.

Nematoma gyvenimo pusė

V.Disnėjus buvo ne tik animatorius, jis daug metų bendradarbiavo su FTB. Net praėjus daugiau kaip pusei amžiaus po dailininko mirties, daugelis medžiagų, susijusių su šia jo veikla, yra įslaptintos.

Holivude visi žinojo, kad dailininkas animatorius pasižymėjo itin konservatyviomis pažiūromis ir niekada nesimpatizavo žydams, komunistams ir tamsiaodžiams. A.Hitlerį jis laikė geru politiku, išgelbėjusiu savo šalį nuo bolševizmo. V.Disnėjaus filmai buvo mielai perkami ir rodomi Vokietijoje, o šios šalies vyriausybė V.Disnėjų laikė nacių sėkmės populiarintoju.

Nuo 1940 m. iki mirties V.Disnėjus bendradarbiavo su FTB Los Andželo skyriumi, kuriam pranešdavo apie savo kolegas. 1941 m. per animatorių streiką V.Disnėjus viešai apkaltino protesto organizatorius komunistine agitacija. Duodamas parodymus Atstovų rūmų komitetui, jam perdavė ir streiko organizatorių sąrašą.

Pirmą kartą išsamiau apie V.Disnėjaus ir FTB ryšį buvo paskelbta M.Elioto (M.Elliot) knygoje „Voltas Disnėjus: juodasis Holivudo princas", kurioje autorius paviešino animatoriaus dosjė kopijos fragmentus. Neabejotina, kad M.Elioto panaudoti dokumentai - tikri.

Kaip tvirtina autorius, remiantis šia informacija galima teigti, kad 1954 m. animatorius tapo specialiuoju agentu. V.Disnėjus buvo tikrai ne vienintelis FTB agentas Holivude, sąraše yra daug žinomų pavardžių. Kaip tvirtinama dokumentuose, gerasis pasakininkas vadovavo informatorių tinklui ir rinko duomenis FTB, naudodamasis asmeniniais ryšiais Holivude. Prodiuseris buvo laikomas labai patikimu informacijos šaltiniu: jis FTB pranešdavo aktorių ir režisierių, scenaristų ir techninių darbuotojų, prodiuserių ir profsąjungos veikėjų, įtariamų antiamerikietiška veikla, pavardes.

Iš esmės V.Disnėjaus dosjė yra istorinis priminimas apie Šaltojo karo laikus, kai Holivudo menininkai galėdavo nukentėti dėl savo įsitikinimų. Cenzūra buvo gana griežta, o kai kurie scenaristai, režisieriai ir aktoriai, patekę į „juoduosius sąrašus", negalėdavo dirbti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (11)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s