respublika.lt

Netekome enciklopedininko Antano Račio

(0)
Publikuota: 2021 liepos 18 12:02:00, Valentina Gudienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Visuotinės lietuvių enciklopedijos vyriausiasis redaktorius Antanas Račis. Eltos nuotr.

Liepos 17 dieną, eidamas 86-uosius metus, mirė filologas, redaktorius, enciklopedininkas, daugiatomės „Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ (VLE) vyriausiasis redaktorius Antanas Račis. Visų jį pažinojusių atmintyje Antanas Račis išliks kaip kuklus žmogus, darbštus ir reiklus enciklopedininkas, o lietuviškųjų enciklopedijų istorijoje su jo vardu bus siejamas svarbus nepriklausomos Lietuvos enciklopedijų rengimo ir leidybos etapas, sakoma Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro nekrologe.

 

Būsimasis enciklopedininkas gimė 1936 m. kovo 25 d. Pumpėnų valsčiuje, Stebeikiuose, ūkininkų Marijonos ir Juozo šeimoje. 1943 m. pradėjo lankyti Rinkūnų pradinę mokyklą, nuo 1946 m. tęsė mokslus septynmetėje Pumpėnų progimnazijoje (dab. Pasvalio r. Pumpėnų gimnazija). Baigęs ją su pagyrimu, 1950 m. pradėjo mokytis Pasvalio vidurinėje mokykloje (dab. Pasvalio Petro Vileišio gimnazija). A. Račis, vienas geriausių klasės mokinių, 1954 m. baigė vidurinę mokyklą penketais, bet negavo aukso medalio, nes atsisakė stoti į komjaunimą. Pasirinko lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete. Mokslas universitete, kaip ir mokykloje, A. Račiui sekėsi puikiai. 1959 m. baigęs universitetą buvo trejiems metams paskirtas lietuvių kalbos mokytoju į septynmetę Vilniaus rajono Skurbutėnų mokyklą. 1960–1970 m. dirbo Kenos septynmetėje mokykloje.

Su enciklopedininkų darbu A. Račis susipažino 1970 m., kai buvo pakviestas į Vyriausiąją enciklopedijų redakciją. Ten buvo baigiama rengti „Mažoji lietuviškoji tarybinė enciklopedija“ ir pradėta „Lietuviškoji tarybinė enciklopedija“. A. Račis dirbo Filologijos redakcijoje, redagavo enciklopedijos straipsnius ir mokėsi iš patyrusių kolegų. Autoritetais ir mokytojais jam tapo Vyriausiosios enciklopedijų redakcijos Filologijos ir pedagogikos redakcijos vedėjas Viktoras Beržinis (1923–1995), vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Valdemaras Kvietkauskas (1928–2018), stilistas Merūnas Gervė (1932–1992).

1985–1990 m. Vyriausiojoje enciklopedijų redakcijoje A. Račis dirbo Mokslinės kontrolės redakcijos vedėju. 1990 m. Vyriausiajai enciklopedijų redakcijai tapus Lietuvos enciklopedijų leidykla, dvejus metus ėjo redakcinių darbų direktoriaus pareigas. Lietuvos enciklopedijų leidyklą 1992 m. sujungus su „Mokslo“ leidykla ir įkūrus Mokslo ir enciklopedijų leidyklą, dirbo Vardyno ir mokslinės patikros redakcijos vedėju (1992–1994), moksliniu, vyresniuoju moksliniu redaktoriumi. 2000–2015 m. A. Račis – direktoriaus pavaduotojas redakciniams darbams, VLE vyriausiasis redaktorius. Jam teko organizuoti 1997 m. pradėtos VLE straipsnių rengimą, prižiūrėti turinio kokybę, laikantis leidybos planų kasmet atiduoti spausdinti po du tomus. Rezultatas – per 15 metų išleisti 25 VLE tomai ir papildymų tomas.

VLE vyriausiojo redaktoriaus darbo apimtis buvo didžiulė. Iš viso VLE tomuose išspausdinta 121 804 straipsniai, apie 25 120 iliustracijų, 656 žemėlapiai. Straipsnius enciklopedijai rašė apie 900 autorių, recenzavo apie 60 recenzentų. A. Račiui teko ne tik skaityti visą enciklopediją (kai kuriuos straipsnius net po 2–3 kartus), bet ir derinti autorių, redaktorių, recenzentų, Mokslinės redakcinės tarybos narių nuomones, spręsti ginčus, ieškoti kompromisų.

Tuo pat metu A. Račis vadovavo keturtomės enciklopedijos „Lietuva“ (2008–2015) rengimo darbams, su Eugenijumi Maneliu rengė ir redagavo dvitomį enciklopedinį žinyną „Lietuvos istorija“ (2011–2016), buvo dvitomės „Lietuvos sporto enciklopedijos“ (2010–2012) Mokslinės redakcinės tarybos pirmininko pavaduotojas, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys (2002–2012).

Už darbą rengiant VLE A. Račis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu (2011).

Baigęs darbus prie VLE, A. Račis turėjo naujų didelių planų: su talkininkais ėmėsi rengti enciklopedinį biografinį žinyną „XIX–XX a. Lietuvos dvasininkai“. Deja, šį darbą jau reikės baigti kitiems.

A. Račis, kolegų, VLE autorių ir recenzentų gerbtas už reiklumą ir principingumą, pakylėtai vadintas lietuviškųjų enciklopedijų strategu, tobulu enciklopedijų varikliu, buvo ir lieka tikro enciklopedininko pavyzdys dabartiniams ir būsimiems enciklopedijų rengėjams, rašoma Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro nekrologe ir reiškiama nuoširdi užuojauta Velionio šeimai, artimiesiems, kolegoms ir bendraminčiams.

****************

Antanas Račis bus pašarvotas Vilniuje, 1-oje laidojimo salėje prie Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios. Atsisveikinimas – nuo liepos 21 d. 16 val. Šv. mišios aukojamos liepos 21 d. 18 val., laidotuvės – liepos 22 d. 13 val.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
1
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s