respublika.lt

Paslaptingiausias pasaulio juvelyras

(0)
Publikuota: 2021 rugpjūčio 30 18:20:23, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 9 nuotr.
Žoelio Arturo Rozentalio kūriniai. Wikipedia.org nuotr.

Žoelis Arturas Rozentalis (Arthur Rosenthal) - pasaulinio garso juvelyras, vadinamas „mūsų laikų Faberžė", ir žmogumi mįsle. Paryžiuje dirbantis amerikietis nepardavinėja papuošalų firminėje parduotuvėje, nebendrauja su klientūra, nesireklamuoja ir neduoda interviu. Iš norinčiųjų įsigyti jo papuošalus jis išsirenka tuos, kurie jam patinka, o reti paprasčiausių jo kūrinių su žyma J.A.R pasirodymai aukcionuose tampa sensacija. Jo firma J.A.R Paryžiuje neturi vitrinos ar iškabos. Kiekvienas jo kūrinys yra unikalus, sukurtas konkrečiai klientei.Kas jis, tas nepagaunamasis juvelyrikos genijus?

 

Paslaptingumas - ko gera, pagrindinė prekės ženklo J.A.R. savybė ir tokiame paslaptingume yra namaža žavesio. Prisiliesti prie Ž.A.Rozentalio kūrinių yra praktiškai neįmanoma, nebent jus jam rekomenduotų kas nors iš Rotšildų šeimos. Ir net jeigu jūs - multimilijardierius, negalite neabejotinai tikėtis meistro palankumo - jis pats sprendžia, su kuo bendradarbiauti ir pasižymi retu nepaperkamumu. Bet kokia užuomina apie Ž.A.Rozentalį, bet koks jo pareiškimas (apie pasirodymą viešai nėra ko nė svajoti!) - tarptautinio masto įvykis. Net J.A.R dirbinių nuotraukų albumas per kelias valandas tapo bibiliografine retenybe. Jo papuošalų nepamatysite pristatymuose ir parodose, juolab reklamoje, juvelyras nesišneka su žurnalistais, nepraneša apie naujas kolekcijas. Mažai kas yra su juo susitikęs asmeniškai. Sklinda gandai, kad Ž.A.Rozentalis - tikras mizantropas ir nesusitikinėja su klientais todėl, kad jį erzina jų išvaizdos, elgesio ir kalbos neskoningumas ir vulgarumas.

Kalbama, kad su savo tituluotomis užsakovėmis jis būna šiurkštus ir joms išsako viską, ką galvoja apie jų drabužius ir papuošalus, neretai atsisako parduoti papuošalus, jeigu jam atrodo, kad klientei jie netinka.

Tačiau, žiūrint į jo subtilius, įkvėptus, tarsi šviesą skleidžiančius šedevrus yra labai sunku įsivaizduoti tokį bambeklį atsiskyrėlį...

Griežto slaptumo atmosfera gaubia ir meistro asmenybę, ir patį prekės ženklą. Paryžiuje, Vandomo aikštėje 7 įsikūrusioje mažytėje parduotuvėlėje, kurios elegantiškame interjere vyrauja violetiniai atspalviai, lankytojams siūloma... elitinė parfumerija. Beje, XX a. 8-ojo deš. pabaigoje ten buvo galima pamatyti pirmuosius J.A.R. dirbinius - tris prašmatnius žiedus su briliantais. Tiesa, jie vitrinoje gulėjo neilgai.

Žoelio Arturo biografijoje yra nemažai baltų dėmių ir mįslingų aplinkybių. Iš prigimties kuklus Žoelis niekada neviešino asmeninio gyvenimo detalių ir niekada neužsiėmė savireklama. Amerikoje gimęs Žoelis Arturas Rozentalis, mokytojos ir paštininko sūnus, niekada nesimokė juvelyro profesijos, neskaitant 6 mėnesių darbo firmoje „Bulgari" Niujorke. Užtat jis baigė Harvardą, gavo filosofijos ir meno istorijos mokslinį laipsnį, tapė paveikslus ir rašė scenarijus kino filmams, dirbo su garsiais mados kūrėjais. Ž.A.Rozentalis laisvai kalba keliomis Europos kalbomis. Jis būtų galėjęs siekti karjeros bet kurioje meno srityje, bet pasirinko didžio savamokslio kelią.

Praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje Paryžiuje jis susipažino ir susidraugavo su Pjeru Žanė (Pierre Jeannet) ir vėliau nusprendė imtis bendro verslo - juvelyrinių dirbinių gamybos ir pardavimo. Jų profesiniame bendradarbiavime Žoelis Arturas yra idėjinis centras, o Pjeras Žanė - jo nepakeičiamas verslo partneris. Ž.A.Rozentalis kone visą dešimtmetį kūrė minėtuosius tris žiedus, kurie akimirksniu išgarsino jo vardą. Juvelyrą įkvėpdavo drugeliai, jų trapus ir jaudinamas grožis. Pirmųjų J.A.R. kūrinių nuotraukas iškart užsisakė „Vogue" - ir Žoelis Arturas Rozentalis tapo juvelyrikos dizaino legenda.

Ž.A.Rozentalis per visus karjeros metus sukūrė vos daugiau kaip 100 papuošalų - ne per daugiausia, palyginti su garsiais prekės ženklais, naujas kolekcijas pristatančiais keletą kartų per metus. Bet tai tik didina jo kūrinių patrauklumą kolekcininkų akyse.

J.A.R. papuošalus gamina iš tamsinto aukso ir sidabro lydinio, sukurto paties Ž.A.Rozentalio, kai kada jis naudoja titaną ir net medį. Nieko revoliucingo jo dizaine nėra - grynas, nedviprasmiškas, akiai įprastas grožis. Nelinkęs juvelyras eksperimentuoti ir su naujomis technologijomis, taiko senus briliantų šlifavimo būdus. Nemažą J.A.R papuošalų žavesio dalį sudaro jų konservatyvumas, tai, kad jie atrodo senoviniai.

Reikia pasakyti, kad Ž.A.Roz-entalis nejaučia baimingos pagarbos brangakmeniams, jam yra svarbi spalva, faktūra, o ne vertė. Rubinai jam nėra geresni už opalus, o granatas pagal atspalvių turtingumą ir šviesos žaismą briaunose kai kada nenusileidžia smaragdui.

Mėgstamiausi juvelyro motyvai - gėlės ir drugeliai. Jų žiedlapiai ir sparnai atrodo tarsi gyvi, virpantys, kiekvienas akmenėlis tarsi kvėpuoja. Alyvos ir kamelijos, lelijos ir frezijos, dobilai ir gvazdikai... Ž.A.Rozentalis, kaip ir kiti garsūs šiuolaikiniai juvelyrai, augalų nedalo į taurius ir prastus, atskleisdamas kiekvieno iš jų unikalų charakterį ir grožį. Ir net paprasčiausi - suprantama, medžiagų „elitiškumo" požiūriu - J.A.R papuošalai yra neprieinami paprastiems mirtingiesiems. Kai kada aukcionuose pasirodo J.A.R kūrinių ir dėl jų kyla „aršūs" mūšiai, o dirbinių kaina išauga dešimtis, kartais ir šimtus kartų.

J.A.R auskarai iš titano be brangiųjų akmenų aukcione buvo parduoti už 5000 svarų. O segė „Camellia" su rubinu tapo vienu brangiausių papuošalų per visą istoriją, ją privatus kolekcininkas nusipirko už beveik keturis su puse milijono dolerių. Iš viso žinoma tik 14 atvejų, kai aukcionuose yra pasirodę J.A.R papuošalai.

Žinoma, bet kurio genijaus, net tokio paslaptingo kaip Žoelis Arturas Rozentalis istorija būtų neišbaigta be mūzos. 1981 m. aukštuomenės liūtės ir garsios filantropės Lili Safra (Lily Safra) sutuoktinis (ketvirtasis pagal eilę) aukcione nupirko itin retą kriaušės formos briliantą. Tačiau ne kiekvienas juvelyras, kad ir koks būtų puikus meistras, imsis dirbti su tokia neįprasta forma. Tad Lili kreipėsi į Ž.A.Rozentalį. Šis jai sukūrė stulbinamo grožio aguonos pavidalo segę, reto grožio briliantą suderinęs su ne mažiau puikiais turmalinais. Ir būtent Lili sugebėjo tapti nuolatine priekabiojo genijaus kliente. Jos kolekcijoje yra nemažai papuošalų, kuriuos Ž.A.Rozentalis sukūrė konkrečiai jai, o už tuos papuošalus bet kuris kolekcininkas parduotų sielą velniui. 2012 m. Lilli nusprendė kai kurias brangenybes parduoti aukcione. Už jas gauti pinigai buvo paaukoti labdarai.

Tiesa, kai kada atsiskyrėlis juvelyras vis dėlto paskelbia viešus pareiškimus - giria savo jaunuosius kolegas. Jo trumpi palankūs atsiliepimai kai kurių šiuolaikinių juvelyrų adresu - tai leidimas į elitinių užsakymų pasaulį. Kler Šuan (Claire Choisne), firmos „Boucheron" kūrybos direktorė, labai brangina jo atsiųstą atviruką, kuriame įrašytas vienintelis žodis: „Bravo."

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s