respublika.lt

V.Benkunskas: per šią vasarą Vilniuje bus atnaujinta 100 km gatvių

(14)
Publikuota: 2023 gegužės 16 11:54:00, Ignas Dobrovolskas, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Eltos nuotr.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas paskelbė, kad šiuo metu pradedami didelės apimties gatvių atnaujinimo darbai sostinėje. Pasak jo, per šią vasarą Vilniuje bus atnaujinta 100 kilometrų gatvių, o iki liepos 1 d. bus sutvarkytos tos gatvės, kuriomis vyks NATO Viršūnių susitikimo delegacijos.

 

„Šiandien esame pasiruošę ir jau startavome su Vilniaus gatvių atnaujinimo darbais. Tie mastai bus įspūdingi, labai didelis iššūkis laukia ir gyventojams, ir miestui, ir rangovams susitvarkyti. Yra tris kartus padidinti kiekiai, kurie buvo suplanuoti metų pradžioje. Per šią vasarą Vilniuje bus ištisinio dangos klojimo būdu atnaujinta 100 km gatvių“, – antradienį žurnalistams teigė V. Benkunskas.

„Norime iš anksto atsiprašyti gyventojų, miestiečių, miesto svečių, nes visas Vilnius iki pat sezono pabaigos virs ir darbai bus labai intensyvūs, nes kiek yra tokie, kokių dar niekada nebuvo“, – pridūrė jis, akcentuodamas, kad sezono pabaiga numatoma maždaug spalio viduryje.

Sostinės vadovas tikino, kad per keturių metų politinį ciklą bus siekiama  sutvarkyti 85 proc. visų Vilniaus gatvių, jog jos atitiktų kokybinį standartą.

„Tempas, kuris bus šiemet užduotas, bus keliamas ir į kitus metus ir tikimės per keturių metų politinį ciklą pasiekti, kad 85 proc. visų Vilniaus gatvių (o asfaltuotų gatvių turime 1100 km), atitiktų kokybinį standartą, kuris apibrėžiamas kaip gera danga, kur nereikia tvarkyti, lopyti kelis metus iš eilės“, – sakė meras.

V. Benkunskas aiškino, kad kelių atnaujinimo darbams yra penki rangovai, o grafikas sudėliotas taip, jog dabar būtų tvarkomos tos gatvės, kuriomis važiuos NATO Viršūnių susitikimo dalyviai.

„Darbai jau yra suplanuoti, rangovai yra penki – keturios privačios kompanijos ir mūsų įmonė „Grinda“, yra padalinta teritorijomis kas kur dirba. Visi grafikai sudėlioti taip, kad pradžioje sutvarkome esmines gatves kur vyks NATO samitas iki liepos vidurio, tai darbai ten bus pabaigti iki liepos 1 d. atkarpose, kur važiuos delegacijos, o vėliau darbai bus tęsiami likusiose vietose“, – tikino politikas.

Konservatorius teigė, kad šiam sezonui darbai gali kainuoti iki 40 mln. eurų.

„Tikslūs skaičiavimai bus vėliau, bet pagal tas apimtis skaičiuojant kilometražą, gali kainuoti apie 40 mln. eurų“, – sakė jis.

Prasčiausia padėtis D kategorijos gatvėse

Meras pabrėžė, kad esminės gatvės, kurios bus tvarkomos pirmiausiai yra susijusios su NATO Viršūnių susitikimu, trasa nuo oro uosto iki miesto centro. Tačiau jis pažymėjo, kad didžiausios bėdos yra prastesnės kategorijos keliuose, gyvenamosiose seniūnijose.

„Iš esmės, A kategorijos, greitosios gatvės yra geriausios būklės, tai aplinkkeliai, kurie tvarkyti pastaraisiais metais ir ten problemų yra mažiau. Bet su B, C ir ypatingai D kategorijos gatvėmis mes turime prasčiausią padėtį ir ten bus kreipiami mūsų ištekliai. Darbininkų g. yra tipinis D gatvės pavyzdys, visame Vilniuje apstu tokių gatvių, kur važiuojant galima ratus pamesti, dantis išsimušti ir pan.“, – teigė V. Benkunskas.

„Darbininkų g. yra mūsų seniūnijoje, nutolusioje teritorijoje, kurioje yra D kategorijos gatvė. Šios kategorijos paprastai yra negreitos, gyvenamosiose seniūnijose ir planuodami darbus dangų tvarkymo srityje, rėmėmės testavimo, skenavimo rezultatais. Visos mūsų analizės parodė, kad Vilniuje prasčiausios dangos yra tokiose gatvėse, t.y. seniūnijose, D kategorijos gatvėse, jų būklė yra prasčiausia. Per pastaruosius metus investicijos į jų tvarkymą buvo mažiausios“, – akcentavo jis.

Naujų gatvių siaurinimo projektų neplanuojama

Sostinės vadovas taip pat tikino, kad gatvių siaurinimo ar platinimo nauji darbai nebus pradėti, o bus tik užbaiginėjami tik tie projektai, kurių darbai jau vyksta nuo praeitų metų – kaip Ozo gatvėje bei Saulėtekio alėjoje.

„Nauji projektai, kurie atsiranda mieste, naujos gatvės tiesiamos ten, kur gatvių nėra, visą laiką bus įvertinta ir Vakarų Europos kultūra ten bus diegiama. Dabar yra išėjusi nauja Šiaurinės gatvės projekto versija, kur yra pasirinktas tarpinis variantas tarp greitosios gatvės ir humanizuotos gatvės. Kadangi gatvė iš esmės eis per pievas ir laukus, kur nieko nebuvo, tai galime sau leisti prabangą projektuoti naujo tipo gatves. Bet esamų gatvių standarte, kur turime per visą Vilnių 1,1 tūkst. km, artimiausiu metu tokių eksperimentų nebebus“, – pabrėžė V. Benkunskas.

Kiemai bus tvarkomi kito sezono metu

Galiausiai politikas teigė, kad kito sezono metu bus tvarkomi ir sostinės kiemai – bus tvarkomos kiemų dangos, įrenginėjamos papildomos parkavimo vietos bei įrengiami koriai, dėl kurių Vilniaus miesto savivaldybė bylinėjosi su Nacionaline žemes tarnyba.

„Savivaldybė teisinį ginčą laimėjo ir turime galimybę grįžti į seniūnijas įrengiant papildomas parkavimo vietas. Seniūnijoms jau duotas pavedimas susiskaičiuoti vietas, susižiūrėti teritorijas kur tokie koriai gali būti įrenginėjami, pirminiais skaičiavimais yra bent 88 vietos per visas seniūnijas, kur tokie koriai gali būti įrenginėjami ir intensyviai, dešimtis vietų šie darbai bus atliekami kitais metais. Lygiai taip pat tvarkant duobėtas įvažas į kiemas, pačius kiemus ir pan.“, – tikino Vilniaus meras.

Vilniaus savivaldybės infrastruktūros vedėjas Ilja Karužis taip pat pažymėjo, kad toliau bus vykdomi ir šaligatvių tvarkymo darbai – šiemet numatoma 20 kilometrų remonto ir apie 5 kilometrai naujų šaligatvių įrengimo. Taip pat, pasak jo, numatomi darbai susiję su dviračių takų plėtra ir žvyrkelių asfaltavimu mieste.

„Tęsime toliau ir dviračių takų plėtrą, didesnį dėmesį kreipdamį į jau esančių pagrindinių trasų sujungimą, jungiamiesiems ryšiams. Tokių numatome apie 8 km.„Dažnai mieste buvo keliamas ir likusių žvyrkelių asfaltavimo klausimas. Šiemet tokių numatome iki 7 km”, – sakė I. Karužis.

„Tai pagrindine apims atkarpas, kurios yra parengtos pamatavus konkrečių žvyrkelių intensyvumą. Pradedame nuo pačių intensyviausių vietų, kad atlikti darbai pasiektų kuo didesnį gyventojų skaičių. Pabrėžtina, kad žvyrkelių prioritetas yra ten, kur nereikia papildomų lietaus nuotekų sistemų įrengimo, kadangi tai lėtina tempą”, – pažymėjo jis.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (14)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s