respublika.lt

Siūloma nepritarti „neproporcingai, diskriminacinei ir sumaištį visuomenėje keliančiai“ pertvarkai

(27)
Publikuota: 2022 gegužės 19 06:30:00, Respublika.lt info
×
nuotr. 1 nuotr.
Eugenijus Sabutis. Eltos nuotr.

Seimo socialdemokratai siūlys parlamentui priimti rezoliucijos projektą, kuriuo reiškiamas nepritarimas sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai.

 

Rezoliucijos projektą „Dėl nepritarimo sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai“ ketvirtadienį Seimui ketina pateikti Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

Anot rezoliucijos projekto, sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka yra „neproporcinga ir diskriminacinė atskirų regionų atžvilgiu ir kelia sumaištį visuomenėje“.

Pasak rezoliucijos iniciatoriaus E. Sabučio, nors ligoninių tinklo reforma dar svarstoma Seime, jau kalbama apie pirmąsias reformos aukas.

„Nuo gegužės akušerijos paslaugos nebeteikiamos Vilkaviškyje, Kėdainiuose, Ukmergėje, Kretingoje ir Trakuose. Šių miestų gimdyvės priverstos vykti į skyrius kaimyniniuose miestuose. Ministerija tikrai neapsiribos vien tik akušerijos ir ginekologijos paslaugų naikinimu. Didžioji dalis sveikatos paslaugų bus sukoncentruotos didžiųjų miestų įstaigose, o regionuose bus naikinami aktyvios chirurgijos, reabilitacijos, traumatologijos, vaikų ir kiti skyriai. Be budinčio chirurgo ar traumatologo nebeliks ir priėmimo skyrių“, – įspėja E. Sabutis.

Parlamentaro vertinimu, valdžia „skirsto pacientus į tuos, kurie labiau „nusipelno“ gydymo paslaugų, tuos, kurie jų nusipelno mažiau, ir tuos, kurie visai nenusipelno gydymo“. Jis piktinasi, kad reformos rengėjai ir vykdytojai „nepaisė savivaldybių prašymų ir pasiūlymų“.

„Iš savivaldybių atimama galimybė gydyti žmones jų gyvenamoje vietoje. Kaip pritraukti investicijas ar jaunus žmones, jeigu šiuose regionuose bus išnaikintos ligoninės, o paslaugos bus iškraustytos toli toli?“ – klausia E. Sabutis.

Pasak jo, gyventojams teks ilgai keliauti pas gydytoją į kitą vietovę, bet iki šiol neaišku, kaip bus su transportu. „Svarbiausios paslaugos bus sukoncentruotos didžiuosiuose miestuose. Dėl pavėžėjimo kažką planuojama daryti tik 2024 m., nors gydymo įstaigų skyriai naikinami jau dabar“, – piktinasi E. Sabutis.

Anot parlamentaro, ministerija su savivaldybėmis šnekasi „iš galios pozicijų“, – pvz., daro didžiulį spaudimą naikinti gimdymo skyrius, grasina nebefinansuoti.

Seimo rezoliucijos projektu siūloma kreiptis į Vyriausybę, prašant „išsamiai išnagrinėti Lietuvos savivaldos ir regioninių įstaigų atstovų, medikų bendruomenės ir specialistų pasiūlymus bei pozicijas, siekiant išvengti neigiamų ilgalaikių socialinių pasekmių ir užtikrinti sveikatos paslaugų tinklo stabilumą“.

Rezoliucijos projekte Vyriausybė raginama atsiimti Sveikatos priežiūros įstaigų ir Sveikatos sistemos įstatymų pakeitimus ir „pradėti išsamų ir atvirą svarstymą, siekiant plataus sutarimo dėl sveikatos apsaugos sistemos ir įstaigų tinklo stiprinimo.“

Rezoliucijos projekto autoriai kviečia Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnus svarstymuose ir diskusijose elgtis pagarbiai rajonuose gyvenančių žmonių bei jiems atstovaujančių savivaldybių atstovų atžvilgiu.

„Sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka grindžiama tik ekonominiu efektyvumu, vadybiniais rodikliais ir valstybės biudžeto lėšų taupymo metodika, o ne vertybine, prieinama ir sklandžiai veikiančia sveikatos apsaugos sistema, apsaugančia gyventojus ir gydymo įstaigų darbuotojus regionuose“, – teigiama rezoliucijos projekte.

Jame akcentuojama, kad sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma yra nepriimtina socialinės atsakomybės aspektu, nes mažina sveikatos paslaugų prieinamumą regionuose, naikina daugelio Lietuvos savivaldybių sveikatos įstaigas ar jų padalinius ir mažina ligoninių lovų skaičių visoje šalyje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (27)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s