Seimo biudžeto ir finansų komiteto narys Mindaugas Lingė tvirtina, kad Seimo konservatoriai nepritars ketvirtadienį Seimui teikiamam projektui, kuriuo siūloma įvesti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą būtiniausiems maisto produktams bei maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms.
„Nepritariam ir nepritarsim, kadangi tai yra biudžeto netektys, matyt, šimtais milijonų nežinia, kokia plačia apimtimi būtų iš surenkamo PVM. Mūsų Lietuvoje PVM atotrūkis ne tik kad nebemažėja, bet jis jau pradėjo didėti – tai yra antras momentas, kuris kelia susirūpinimą. Galiausiai, geri ketinimai, (...) bet čia yra nereguliuojamos kainos, tai yra laisva rinka, ir joks politikas, jokia gera intencija (...) negali garantuoti, kad ilgainiui tos kainos liks sumažėjusios tiek, kiek yra mažinamas PVM“, – LRT radijui ketvirtadienį kalbėjo M. Lingė.
Pasak politiko, socialdemokratės Modestos Petrauskaitės siūlymas teikiamas netinkamu laikmečiu. Jo teigimu, šiuo metu, siekiant didinti lėšas gynybai, reikėtų susikoncentruoti į biudžeto didinimą, o ne mažinimą.
„Šis pasiūlymas visiškai neadekvatus laikmečiui. Jeigu mes nuoširdžiai deklaruojame, kad mes norime surinkti tuos iškeltus tikslus – kad reikia stiprinti gynybos finansavimą – nėra kol kas šioje sesijoje tvarių pasiūlymų, kurie iš valdančiųjų ateitų, kaip didinti surenkamą biudžetą, bet jau kelintas projektas yra siūloma, kaip sumažinti biudžetą“, – akcentavo konservatorių frakcijos Seime narys.
Politikas pažymėjo, kad jei šiuo siūlymu norima padėti vargingiau besiverčiantiems asmenims, turėtų būti formuojami siūlymai konkrečiai šiai grupei.
„Jeigu tikslas yra padėti sunkiau gyvenantiems asmenims, tai reikia tada tuos pinigus ir kreipti būtent tikslingai padėti toms kategorijoms žmonių, kad jie ir pasiektų. O dabar pasieks prekybininkų kišenes pirmoj eilėj. Šiuo atveju ilgainiui PVM lengvatų poveikį naudą pajaučia tik prekybininkai“, – teigė M. Lingė.
ELTA primena, kad Seimui ketvirtadienį planuojama teikti siūlymą įvesti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams bei maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms.
Anot tokį projekto iniciatorės M. Petrauskaitės, toks sprendimas galėtų sumažinti pagrindinių maisto produktų kainas 5–8 proc.