Laukdami gražiausių metų švenčių jau žinome, ką gaminsime, kas dar nespėjo, kaip puoš namus. O kaipgi švenčia mūsų politikai? Šįkart „Vakaro žinios" kalbino Seimo nares moteris, kuo jos nustebins savo šeimą.
Kūčioms neišlaidaus
Seimo narė Agnė Širinskienė pasakojo, jog stengiasi, kad gruodžio 23 diena būtų laisvesnė, nes tuomet gali ramiai ruoštis šventėms. Daug laiko reikia maisto gamybai, juo labiau kad politikė viską verda, kepa namie. „Pačių gamintas maistas yra su meile, tada ir šventės jaukesnės.
Patiekalai bus tradiciniai, bet kartu ir naujai atrodantys, nes tik kartą metuose gaminu silkę su abrikosais, verdu kisielių. Kalėdoms būtinai gaminsiu kepsnį pomidorų padaže su daug abrikosų", - sakė A.Širinskienė ir pridūrė, kad patiekalų biudžetas nebus itin didelis, Kūčių stalui pakaks 100 eurų, jei gamini tradicinius lietuviškus patiekalus, kurie tam tikra prasme yra pigūs.
Moteris pasidžiaugė, kad šiais metais per Kūčias, Kalėdas susirinks daug artimųjų, todėl bus proga pasikalbėti, pasidomėti, kaip kas gyvena, kaip kam sekasi. „Dažniausiai kalbamės, kur norėtume nukeliauti, kokie planai kitiems metams, kaip mums sekėsi praėjusiais metais, kaip su darbais. Pasidžiaugiame, kad visi esame prie stalo, nes mirčių giminėje jau senokai turėjome, tuo aš labai džiaugiuosi, nes netektys labai liūdina Kalėdas", - teigė Seimo narė.
Paklausta, ar šeimoje pratusi per Kalėdas keistis dovanėlėmis, ponia Agnė tikina, kad keičiasi simbolinėmis dovanėlėmis, kurios dažnai būna su humoristine potekste. Į dovanas daug neinvestuoja, nes didžiausia dovana yra žmonių bendrystė. „Dabar retai žmonės vienu metu gali visi susirinkti, nes tai vienas negali, tai kitas. O Kalėdos - toks metas, kai tokia proga atsiranda", - šypsosi ji.
Seime jau nuo ketvirtadienio tvyro kalėdinė nuotaika, nes ketvirtadienį - paskutinis posėdis. Politikai nešiojasi saldainius ir vieni kitiems šypsosi. „Tačiau paprastai visos Kalėdų šventės Seime būna pažymėtos biudžeto priėmimu, kuris būna labai karštas. Biudžeto priėmimas, ta konstitucinė pareiga, lemia, kad Seimas prieš Kalėdas išsiskirsto persipykęs", - šypteli A.Širinskienė. Politikė visiems Lietuvos žmonėms palinkėjo ramių, sveikatos metų, darnos šeimose ir, žinoma, taikos, matant, kas vyksta Ukrainoje.
Ančių nebekepa, per brangu
Kalbinta Rasa Budbergytė nestokojo geros nuotaikos ir kvatodama pasakojo, kad šiais metais šventėms naujų receptų neieškos. Kūčių stalui Seimo narė darys daug silkės, nes šeima labai mėgsta. Žiobrys su bulvių koše - taip pat nuguls ant politikės šeimos stalo.
„O Kalėdoms kepsiu ėrienos kumpį. Ir kepsiu marokietiškai, su apelsinais, datulėmis, toks padažas labai skanus! Šįkart anties nekepsiu, nes tos antys būna tokios liesos. Perki antį, moki didelius pinigus ir 4-5 asmenims nė nesvajok, kad užteks pavalgyti. Ančių kepimo atsisakiau, per brangiai išeina", - prisipažino politikė. Šventėms moteris paruoš įvairių salotų, brokoliai, baklažanai, marinuoti svogūnai, - be jų niekaip.
R.Budbergytė pataria, jei šeima didelė, pigiau pirkti kumpį ir jį lėtai, kokias 4 valandas, 120 laipsnių temperatūroje kepti. Taip pat labai skanu yra iš kiaulienos faršo padarytas netikras zuikis su džiovintomis figomis ar džiovintomis slyvomis.
„Mes Kalėdas visada sutinkame sodyboje, atvažiuoja sūnus, dukra su vyru, dukterėčia. Mano padėjėjas yra sūnus, kuris labai gerai moka pjaustyti, aš paprašau, jis man viską smulkiai, preciziškai supjausto, - sako Seimo narė. - O mano vyras nėra mėgėjas suktis virtuvėje, jis tik vasarą mėgsta kepti mėsą lauke."
Paklausta, kiek išleis šventiniam stalui, ponia Rasa sako, jog šventėms, kaip ir atostogoms, netaupo, planuoja abiem vakarienėms išleisti 200 eurų, bet, kaip rodo politikės patirtis, gali ir nepakakti. Dovanoms R.Budbergytė sako neišlaidaujanti, dažniausiai jos šeima vieni kitiems perka knygas, pavyzdžiui, ji mėgsta kulinarijos knygas, o sūnus - poezijos. Seimo narė atskleidė, kad šįmet savo artimiesiems dovanos savo pačios gamintus pagardus - bruknių ir kriaušių stiklainiukus.
Politikė, regis, puiki virtuvės šefė, bet politikės karjera tokia, kad moteris suktis virtuvėje ir lepinti vyro neturi laiko. Ar lengva ponios Rasos vyrui, kai šalia - aukštumas politikoje pasiekusi moteris? R.Budbergytė prisipažįsta, kad jos vyrui tikrai nėra paprasta.
„Visos moterys, kurios daro karjerą, įsitraukusios daug į darbą, jos vyrams kartais nedovanoja to, ko vyrai norėtų iš žmonų. Ir ne tik garuojantį valgį ant stalo... Bet ir gerą nuotaiką, švelnumą, šilumą. Tokios moterys viską išdalija darbe ir nebepamatome artimųjų, kad juos irgi reikia išklausyti, apgaubti šiluma. Tikrai matau, kad mano vyrui stinga dėmesio, nes grįžtu iš darbo pavargusi, kai tikrai nieko nebesinori, aišku, priklauso, kokia diena Seime", - širdį atvėrė ponia Rasa.
Politikė tikina, kad Seime tikrai jokių puotų nebus. Seimas tik papuoštas šventiškai.
Ant šeimos stalo - pačių surinkti baravykai
Rita Tamašunienė prisipažino, kad visą advento mėnesį skyrė vyresnio amžiaus artimųjų lankymui, prisidėjimui prie gražių „Carito", „Maisto banko" akcijų. Neturime pamiršti, kad šventinis laikas suburia žmones gerumui. Tai pasidalijimo laikas.
„Žinoma, pats pasirengimas šventėms irgi svarbus, tvarkome, puošiame namus, eglutė pas mus bus didelė, iki pat lubų, joje ir seni žaisliukai, ir nauji, kuriuos dažnai gauname kaip kalėdinės dovanas, - teigė Seimo narė. - Taip jau yra, kad gyvename mano tėvų namuose, visi susirenkame Kūčių vakarienei pas mus. Tradiciškai bus kelios silkių rūšys, įdarytas karpis, kita kepta žuvis, visos Kūčioms būdingos salotos, burokėliai, troškinti kopūstai su grybais, patys grybai. Pasistengiu prigrybauti ir turėti savo marinuotų baravykų, kad kiekvienas svečias gautų po baravykiuką. Bus kūčiukai, pyragėliai su aguonomis, grybais ir obuoliais. Būtinai spanguolių kisielius, pasirūpiname spanguolėmis būtent Kūčioms. Be karštų patiekalų. Tai Vilniaus krašto tradicija, nors kitur žmonės ir barščius valgo."
Kalėdoms politikė keps žąsį, gamins žvėrienos. Na ir firminį medaus pyragą, kurio receptu (žr. žemiau, - aut. past.) R.Tamašunienė mielai pasidalijo su visais skaitytojais.
Politikė tikino, kad nė vienos Kalėdos jos šeimoje nebūna be kalėdinių giesmių, kurias gieda visi. Taip pat būtinai visi dalyvauja Piemenėlių mišiose, iš kurių grįžus jau galima išvynioti dovanas, pūpsančias po egle.
„Mes jau 10-us metus traukiame burtus prieš adventą ir kiekvienas perkame tam žmogui dovaną, ne brangesnę nei 50 eurų. Aišku, mažieji gauna iš kiekvieno dovanų", - pasakojo ponia Rita. Moteris visiems palinkėjo jaukios Kalėdų dvasios. Kad niekam nepritrūktų šiltų žodžių. „Tegu įsižiebianti Kalėdų žvaigždė visus palydi į Naujuosius metus, o jie būna sėkmingi kiekvienam jūsų ir visai Lietuvai", - linkėjo ji.
Šventinis medaus pyragas:
Tešla: 0,5 l medaus; 6 kiaušiniai; 100 g cukraus; 1šaukšt. sodos; 1didelė citrina; ~5 stiklinės miltų.
Kremas: 1 l grietinės (30 proc.rieb.); 1 stiklinė cukraus; šiek tiek patarkuotos citrinos žievelės.
Medų ištirpinti (karšto vandens vonelėje) iki vientisos klampios masės. Kiaušinius iki purumo suplakti su cukrumi. Sumaišyti su medumi. Sodą užgesinti visos citrinos sultimis ir supilti į medaus ir kiaušinių masę. Gerai išmaišyti. Tuomet įmaišyti po stiklinę miltų persijojant juos per sietelį. Tešla turi išeiti kiek tirštesnė nei grietinė. Į orkaitės skardą įkloti aliuminio foliją ir supilti visą tešlą, išlyginti mentele per visą skardą. Kepti orkaitėje 180 laipsnių apie pusvalandį. Tešla turi gerai iškilti ir gražiai parusti (neatidarinėti orkaitės, tik pabaigoje patikrinti mediniu iešmeliu, ar iškepęs vidus).
Atvėsusį kepinį perpjauti per pusę ir kiekvieną pusę išilgai, kad išeitų 4 papločiai. Grietinę sumaišyti su cukrumi ir citrinos žievele (neplakti, tik ištirpinti cukrų). Kiekvieną paplotį sutepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Apkloti pyragą nuimta nuo tešlos folija, palikti nakčiai vėsioje vietoje ir truputį prislėgti, pvz., sunkesne medine lentele, kad gerai susigertų kremas. Jei grietinės kremo pagaminsite iš daugiau grietinės, pvz., 1,5 l, bus drėgnesnis ir prabangesnis pyragas.
Tradicija - kalėdiniai sausainiai
Edita Rudelienė teigė, jog, kaip ir daugumai, šventinis laikas - tai susikaupimo, apmąstymų metas. Į šventinį laikotarpį norisi įžengti su ramybe, lengvumu ir dėkingumu. „Tradicijos mūsų šeimoje gyvos jau ilgą laiką: kasmet su sese, jos, mano bei brolio dukromis kepame kalėdinius sausainius. Šeimoje traukiame lapelius, kas kam turėsime ruošti dovanėles", - kalbėjo politikė. Pasak Seimo narės, anksčiau jos šeima Kūčių vakarienę ir šv. Kalėdas sutikdavo tėvų namuose, o netekus mamytės jos persikėlė pas vaikus. „Šiemet švęsime mūsų namuose. Dalimi patiekalų pasirūpinsiu aš, dalimi sesuo, prisidės mano ir sesės vaikai. Tokia bendrystė ruošiantis - dar viena mūsų šeimos tradicija, - kalbėjo ji. - Eglutę taip pat puošiame kiekvienais metais, šiais metais mūsų svetainėje šventinę nuotaiką skleidžia įvairiausiais ornamentais papuoštas gyvas kėnis."
Seimo narė prisipažino linkusi galvoti, jog svarbiausia yra ne tikėtis ko nors iš aplinkos ar kad kažkas kitas imsis veiksmų. Tikrieji lūkesčiai, kuriuos turėtume kelti, yra tik sau. Būti truputį geresniems, truputį supratingesniems, įsiklausantiems, ne tik girdintiems, truputį labiau rūpintis savo sveikata, truputį daugiau judėti, paskambinti artimiesiems, pasiteirauti, kokia buvo jų diena. „Daugiau harmonijos ir balanso taip pat norėčiau matyti tiek nacionaliniuose, tiek globaliuose įvykiuose, aktualijose. Neabejoju, jog prie to gali prisidėti parlamentinės frakcijos, su kolegomis liberalais stengsimės būti racionaliu balsu ir saugikliu šiuo neramiu laikotarpiu. Ramių ir šviesių visiems metų!" - linkėjo A.Rudelienė.