respublika.lt

Pamario politikams teks atsakyti dėl dešimčių tūkstančių eurų

(20)
Publikuota: 2024 kovo 08 14:08:11, Vytas VARUNGIS
×
nuotr. 1 nuotr.
Pixabay nuotr.

Prokurorai dėl savivaldybių lėšų panaudojimo pateikė ieškinius dviem Šilutės rajono tarybos nariams, o Pagėgių politikui - įtarimus dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo.

 

Degalai liejosi

Kaip penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra, Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip 2019-2023 m. nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į savivaldybės biudžetą.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos" atstovas S.Kazlauskas ir socialdemokratas A.Gečas gaudavo su tarybos narių pareigomis susijusių išlaidų kompensavimą iš savivaldybės biudžeto. Remiantis gautais dokumentais, jie teikė degalų įsigijimo dokumentus.

Iš dokumentų matyti, kad tam tikrais laikotarpiais degalai buvo perkami per dieną kelis kartus, tarp kai kurių pylimų trumpas laiko tarpas bei pilti dideli kiekiai. Prokurorų manymu, abu politikai turėjo teisę gauti kompensaciją, tačiau realiai gavo kelis kartus daugiau, negu turėjo išlaidų.

Tyrimo metu nustatyti šie bei kiti duomenys pareigūnams leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad remdamasi tokiais dokumentais savivaldybė minėtas kompensacijas S.Kazlauskui ir A.Gečui išmokėjo nepagrįstai.

Kvitai - ir už šildymui skirtą dyzeliną

Taip pat šią savaitę įtarimai dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti Pagėgių savivaldybės tarybos nariui „valstiečiui" Remigijui Špečkauskui. Prokurorų turimais duomenimis, galimai piktnaudžiaudamas tarnyba ir siekdamas asmeninės naudos politikas, žinodamas, kad savo kaip tarybos nario išlaidų jis nepatyrė, pateikė apmokėti kvitus už įsigytą dyzeliną, skirtą žemės ūkiui ir šildymui.

 

Dėl to galimai tokiu būdu savivaldybė patyrė daugiau nei 22 tūkst. eurų žalą. Taip pat, įtariama, kad R.Špečkauskas, veikdamas aplaidžiai, neorganizavo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir apskaitos dokumentų išsaugojimo, dėl ko 2022 m. gegužės - gruodžio laikotarpiu negalima iš dalies nustatyti jo veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros. Jam įtarimai pareikšti

Prokuratūra priminė, kad savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę pažeidimus kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl sumų grąžinimo į biudžetą. Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių apygardų prokuratūrų prokurorai apylinkių teismams jau pateikė 8 civilinius ieškinius per 118 tūkst. eurų sumai.

Vadovaujant apygardų prokuratūrų prokurorams šiuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminius tyrimus dėl 24 savivaldybių tarybos narių išmokų 2019-2023 m. laikotarpiu: Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Alytaus, Utenos, Ukmergės, Kretingos, Ignalinos, Mažeikių, Šilutės, Jonavos, Lazdijų, Pasvalio, Prienų, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Tauragės, Zarasų rajonų ir Birštono, Marijampolės, Neringos, Pagėgių, Druskininkų savivaldybėse. Šie tyrimai atliekami siekiant patikslinti ir įvertinti, ar nebuvo piktnaudžiaujama tarybos nariams naudojant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
31
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (20)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jums tenka dirbti savaitgaliais?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +19 C

+12 +17 C

+11 +19 C

+13 +21 C

+15 +23 C

+19 +24 C

0-3 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s