respublika.lt

2024 m. oro linijos perveš beveik 5 mlrd. keleivių, o pajamos priartės prie 1 trln. dolerių

(3)
Publikuota: 2024 birželio 03 14:15:00, Lina Linkevičiūtė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Asociatyvi pixabay.com nuotr.

2024 m. oro linijos perveš beveik 5 mlrd. keleivių, o pajamos priartės prie 1 trln. dolerių (920 mlrd. eurų) – tai yra rekordinės aukštumos, pirmadienį pranešė Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA).

 

IATA taip pat nurodė prognozuojanti, kad pasaulio oro linijos šįmet gaus 30 mlrd. dolerių grynųjų pajamų. Anksčiau buvo numatoma, kad ši suma sieks 25,7 mlrd. dolerių. Tačiau prognozuojama, kad šiais metais bendros išlaidos taip pat pasieks rekordinį lygį ir padidės 9,4 proc., iki 936 mlrd. dolerių, savo kasmetiniame visuotiniame susirinkime Dubajuje paskelbė IATA.

Numatomas 30 mlrd. dolerių pelnas yra „puikus pasiekimas, atsižvelgiant į didelius pastarojo meto pandeminius nuostolius“, susirinkime tvirtino IATA generalinis direktorius Willie‘is Walshas.

„Be jokios abejonės, aviacija yra gyvybiškai svarbi asmenų ir ekonomikų ambicijoms ir klestėjimui. Svarbu stiprinti oro linijų pelningumą ir didinti finansinį atsparumą“, – pridūrė jis.

Dėl COVID-19 pandemijos aviacijos pramonė paniro į krizę. Teko nutupdyti lėktuvų parkus, negana to, buvo atsisakyta tūkstančių darbo vietų. IATA skaičiuoja, kad 2020-2022 m. buvo patirta 183 mlrd. dolerių nuostolių.

Tačiau nepaisant šiais metais numatomo atsigavimo, virš pramonės vis dar kabo tamsesni debesys.

Investuoto kapitalo grąža 2024 m., kaip prognozuojama, sieks 5,7 proc. ir bus maždaug 3,4 proc. mažesnė, palyginti su vidutine kapitalo verte. Oro linijos taip pat susiduria su smarkiai didėjančiomis išlaidomis, kurias augina detalių ir darbo jėgos trūkumas, bei su klimato kaita susijusiais iššūkiais, įskaitant patvinusius kilimo ir tūpimo takus ir miškų gaisrus.

IATA pridūrė, kad yra numatoma, jog oro linijų veiklos pelnas padidės beveik 15 proc., iki 59,9 mlrd. dolerių, tačiau grynasis pelnas augs lėčiau – 11,3 proc.

IATA vienija daugiau nei 300 oro linijų, atsakingų už 83 proc. viso pasaulinio eismo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (3)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokį poilsį renkatės Lietuvoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia oro temperatūra vasarą jums labiausiai komfortiška?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+11 +21 C

+17 +28 C

+12 +18 C

+27 +30 C

+16 +26 C

+15 +23 C

0-8 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s