Kinijos astronautai pirmą kartą istorijoje nacionalinėje „Tiangongo" kosminė stotyje išsikepė tikrą kepsnį.
„Šenčžou-20" ir „Šenčžou-21" misijų įgulos išbandė naują kosminę orkaitę, sukurtą specialiai maisto ruošimui nulinės gravitacijos sąlygomis. Apie tai pranešė Kinijos žiniasklaida.
„Procesas truko tik 28 minutes - pastebima pažanga, palyginti su eksperimentu Tarptautinėje kosminėje stotyje 2020 metais. Tuomet penkiems šokoladiniams sausainiams iškepti prireikė daugiau nei dviejų valandų", - sakoma „Life" pranešime.
Meniu - kepti vištių sparneliai ir didkepsnis „Šenčžou-20" įgulos vadui Čeniui Dunui (Chen Dong).
„Šenčžou -21" įgulą į stotį lapkričio pradžioje nuskraidino raketa „Čančžen-2F". Kosminiu laivu keliavo trys astronautai ir keturios laboratorinės pelės.
Šiuo metu „Tiangonge" dirba trys „Šenčžou -20" misijos įgulos nariai, atskridę ten dar balandį: vadas Č.Dunas, kuriam tai yra trečiasis skrydis į kosmosą. Taip pat Čenis Čžunžujis (Chen Zhongju) ir Vanas Cze (Wang Jie), kurie į kosmosą skrido pirmą kartą.
Kinija savo orbitinę stotį pradėjo statyti 2021 metais, o pagrindiniai darbai buvo baigti 2022 metų lapkritį.
„Tiangongo" stotis yra T formos ir susideda iš bazinio „Tjanhe" modulio bei dviejų laboratorijų skyrių - „Ventjian" ir „Mentjian".
Konstrukcija sveria 69 tonas, o gyvenamosios erdvės plotas - apie 110 kubinių metrų.
Stotis suprojektuota veikti bent iki 2038 m. Keičiantis įguloms, joje gali tilpti iki šešių astronautų.