respublika.lt

Išlikusi gyva prancūzė apie išpuolį prieš turistus Afganistane: „Kraujas visur aplinkui“; tarp sužeistųjų – lietuvė

(23)
Publikuota: 2024 gegužės 19 19:04:00, Rita Vidugirienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Išlikusi gyva prancūzė apie išpuolį prieš turistus Afganistane: „Kraujas visur aplinkui“; tarp sužeistųjų – lietuvė. EPA - Eltos nuotr.

Vos išgirdusi šūvius, prancūzų turistė Anne-France Brill akimirką pagalvojo, kad Afganistano turguje, kuriame ji su kitais keliautojais sustojo nusipirkti vaisių, vyksta šventė. Tačiau tada ji išgirdo, kaip vienas iš jos kelionės bičiulių šaukia: „Jos pilvas kruvinas“.

 

Penktadienio vakarą 55-erių metų moteris sėdėjo mikroautobuse per grupinę ekskursiją kalnuotame Bamijano mieste, kai prie jų priartėjo ginkluotas vyras ir pradėjo šaudyti.

A.-F. Brill nenukentėjo, tačiau šalia jos buvusi lietuvė buvo sužeista.

„Ji buvo visa perbalusi, – sakė A.-F. Brill. – Ir kartojo: „Man šalta, man šalta... Aš mirsiu.“

Šūvių pliūpsnis truko tik kelias sekundes, prisiminė A.-F. Brill, o tada sekė ilgos nežinomybės minutės susigūžus ant mikroautobuso grindų, spėliojant, kas nutiko, ar jau viskas baigėsi, ką daryti.

„Visur buvo kraujo“, – telefonu naujienų agentūrai pasakojo A.F. Brill.

Mikroautobuse buvęs norvegas taip pat buvo sužeistas, o jų vairuotojas žuvo. Pastarasis buvo vienas iš šešių nušautų asmenų: trijų ispanų turistų, dviejų grupę lydėjusių afganistaniečių ir Talibano saugumo pareigūno, atidengusio ugnį į šaulį.

Iškart po incidento Talibano valdžia plūstelėjo į gatvę, aptvėrė ir atlaisvino kelią. Kai pareigūnai priartėjo prie transporto priemonės, kurioje buvo A.-F. Brill ir kiti, keliautojai vis dar nebuvo tikri, ar yra saugūs.

„Bet mes neturėjome kito pasirinkimo, nes mikroautobuse buvo sužeistųjų.“

Evakuacija į Kabulą

Sužeistieji buvo perkelti į Talibano valdžios institucijų furgonus ir skubiai nugabenti į Bamijano ligoninę, o vėliau – į Kabulą, esantį maždaug už 180 km (110 mylių).

A.F. Brill pasakojo, kad jai ir kitiems turistams, kurie nebuvo sužeisti, per naktį buvo suteikta apsaugos palyda į Kabulą, kur jais jau rūpinosi Europos Sąjungos delegacija.

Prieš išvykdama iš Bamijano, moteris padėjo surinkti žuvusiųjų ir sužeistųjų daiktus.

„Jie buvo aptaškyti krauju, bet tai labai svarbu šeimoms, todėl stengėmės surinkti, ką galėjome“, – sakė ji.

Sekmadienį trijų ispanų kūnai turėjo būti grąžinti į Ispaniją, o sužeistieji – pervežti iš Kabulo, sakė diplomatai.

Šoko ištikti, A.-F. Brill ir du amerikiečiai nedelsdami išskrido iš Kabulo į Dubajų.

„Dubajuje prie oro uosto bagažo konvejerio juostos tiesiog raudojau, mano lagaminas sukosi ir sukosi. Turėjau visa tai paleisti ir pasakyti sau: „Jau viskas, dabar esu saugi“, – sakė ji, kalbėdama iš Dubajaus.

Aistringa keliautoja, kurią traukia neįprastos, neištirtos vietos, A.-F. Brill jau seniai planavo aplankyti Afganistaną, ir buvo viena iš daugybės užsienio turistų, norinčių susipažinti su turtingais šalies kraštovaizdžiais, istorija ir kultūra, kuri dėl dešimtmečius trukusio karo ilgą laiką buvo faktiškai nepasiekiama.

Praėjus daugiau nei dvejiems metams po to, kai Talibanas, užgrobęs valdžią ir nušalinęs Vakarų remiamą vyriausybę, nutraukė sukilimą, „tai atrodė įmanoma“, sakė A.-F. Brill, gyvenanti netoli Paryžiaus, tačiau dėl savo darbo rinkodaros srityje specifikos keliaujanti po visą pasaulį.

Įpratusi keliauti savarankiškai, šį kartą ji vis dėlto pasirinko turistinę grupę, nes žinojo, kad keliauti Afganistane vis dar sudėtinga: šalyje prasta infrastruktūra, nekokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos, griežta Talibano vyriausybės kontrolė, mažai diplomatinių atstovų, išlieka grėsmių saugumui.

Išpuolis prieš A.-F. Brill grupę buvo pirmas mirtinas išpuolis prieš užsienio turistus Afganistane po to, kai 2021 metais į valdžią sugrįžo Talibanas, o valdžios institucijos skatino keliautojus ir beužsimezgantį turizmo sektorių.

Turistų grupė į Kabulą atvyko trečiadienį, o Bamijanas buvo jų pirmoji stotelė už Afganistano sostinės ribų, – čia jie tikėjosi pamatyti garsiųjų 1500 metų senumo milžiniškų Budos statulų liekanas. Statulas 2001 metais Talibanas susprogdino savo pirmojo valdymo metu.

Talibanui 2021 m. rugpjūčio mėnesį grįžus į valdžią, Afganistane retai pasitaiko atakų prieš užsieniečius.

Talibano vyriausybė griežtai pasmerkė šį nusikaltimą, pareiškė užuojautą aukų šeimoms ir patikino, kad visi nusikaltėliai bus surasti ir nubausti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
13
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (23)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ką darytumėte, jei Lietuvą pultų agresoriai?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar mokate rusų kalbą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +20 C

+13 +20 C

+14 +18 C

+17 +26 C

+19 +27 C

+16 +24 C

0-5 m/s

0-10 m/s

0-7 m/s