respublika.lt

Spalio 5 d. vardadieniai ir kitos įdomybės

(0)
Publikuota: 2024 spalio 05 05:00:00, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Pixabay nuotr.

Spalio penktoji – 279-oji metų diena (šeštoji 40-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 87 dienos.

 

Savo vardadienius šiandien švenčia Donata, Gilda, Palemonas, Placidas;

Spalio 5-oji – Tarptautinė mokytojų diena; Kūno kultūros ir sporto diena; Tarptautinė veltinio diena.

Šią dieną:

1865 m. Rusijos imperijoje įteisintas lietuviškos spaudos draudimas - uždrausta spausdinti ir įvežti iš užsienio bet kokius lietuviškus leidinius lotynišku raidynu.

1927 m. Vilniaus krašte uždaryta lietuvių mokytojų seminarija.

1990 m. įkurtas Atviros Lietuvos fondas.

1991 m. Prancūzijos nacionalinis bankas grąžino Lietuvos Vyriausybei Lietuvos Respublikos auksą - 2 tonas 246 kilogramus.

1999 m. darbą pradėjo Vyriausioji administracinių ginčų komisija.

2003 m. Vilniaus arkikatedroje baigėsi Europos vyskupų konferencijų tarybos plenarinė asamblėja, kurioje dalyvavo 34 Europos vyskupų konferencijų vadovai.

2010 m. prie Garliavos vidurinės mokyklos atidengtas paminklinis akmuo tremtyje sušaudytam Garliavos pradžios mokyklos vedėjui Adomui Mitkui - vietos šaulių kuopos vadui bei visiems Kauno rajono mokytojams - tremties aukoms.

2013 m. pirmą kartą Lietuvos teatrų istorijoje operos solistui Virgilijui Noreikai suteiktas Nacionalinio operos ir baleto teatro garbės emerito vardas.

2017 m. užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis Berlyne pasirašė sutartį dėl Vasario 16 d. nutarimo dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės pripažinimo eksponavimo Lietuvoje. Ceremonijoje dalyvavo ir dokumentą Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politiniame archyve radęs profesorius Liudas Mažylis. Pagal sutartį dokumentas penkerius metus bus eksponuojamas Lietuvoje.

2018 m. prezidentė Dalia Grybauskaitė gavo popiežiaus Pranciškaus padėkos laišką už šiltą ir nuoširdų priėmimą per jo valstybinį vizitą Lietuvoje. Savo laiške popiežius pareiškė dėkingumą už prezidentės parodytą rūpestį ir palaikymą visų renginių mūsų šalyje metu bei džiaugiasi galėjęs susitikti su tiek daug Lietuvos žmonių, pilietinės visuomenės ir bendruomenių atstovų. Popiežius Pranciškus palaimino visus Lietuvos žmones visagalio Dievo vardu.

2018 m. Į Vilniaus Katedros aikštę ir Pilies gatvę žvelgiančio Valdovų rūmų pietų korpuso didysis bokštas pasipuošė paauksuoto vario vėtrunge su Mykolu Arkangelu. Muziejaus užsakytą įspūdingą dekoro detalę pagal vieno žymiausių ir produktyviausių moderniosios Lietuvos heraldikos kūrėjų, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, dailininko Arvydo Každailio projektą pagamino dizaineris Virgilijus Makačinas.

2019 m. Romoje, Šv. Petro bazilikoje, popiežius Pranciškus į kardinolų kolegiją įvedė trylika naujų kardinolų, tarp jų - ir Kauno arkivyskupą emeritą Sigitą Tamkevičių SJ.

Dienos citata: „Gyventi – tai nereiškia kvėpuoti, tai reiškia veikti. Ne tasai ilgiausiai gyvena, kuriam daugiausiai metų, o tasai, kuris labiau už kitus jautė gyvenimą“ (Ž. Ž. Ruso).

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
4
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar reikia drausti rūkyti, garinti ir tam tikrose atvirose erdvėse?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur atostogavote šią vasarą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+2 +8 C

+1 +9 C

+3 +9 C

+9 +14 C

+7 +13 C

+11 +12 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-3 m/s