respublika.lt

Dietologė pataria: pavasarį stiprinant organizmą į mitybos racioną svarbu įtraukti žuvį

(0)
2022 balandžio 01 10:51:54
„Zen PR" info

Nors visavertė mityba svarbi bet kuriuo metų laiku, ekspertai pataria didesnį dėmesį jai skirti pavasarį, kuomet organizmui svarbu gauti visų reikalingų medžiagų. Pasak „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į savaitės meniu reikėtų bent du kartus įtraukti žuvį. Ir nors visada geriausia valgyti ją šviežią, patiekalų iš šaldytos žuvies taip pat gali būti mūsų racione. „Rimi" kokybės vadovė Ana Čudinienė primena - labai svarbu šaldytus produktus laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus. Perkant šaldytą žuvį, reikėtų apžiūrėti, ar ji sandariai supakuota vakuume, o ant pakuotės nėra ledo kristalų ar skysčio.

×
nuotr. 1 nuotr.
Žuvies užkepėlė. „Zen PR" nuotr.

 

Jūrinės ar gėlavandenės?

Parduotuvėse dažniausiai lietuviai renkasi jūrines lydekas: keptas, rūkytas arba šaldytas, bet Lietuvoje jų pagaunama ir upėse bei ežeruose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kieko nėra, tačiau omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis - ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų. Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 g žuvies - taip gausite maksimalią naudą organizmui, o ir racionas bus įvairus," - pataria gydytoja dietologė.

Kaip geriausia gaminti lydekos patiekalus

Svarbus ir lydekos gaminimo būdas. Reikėtų vengti gaminti lydekos filė tešloje, gruzdinti dideliame aliejaus kiekyje. Sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinos sultimis, arba troškinti.

Galima lydeką pagardinti mėgstamais prieskoniais, žolelėmis. Net kepant orkaitėje, vertėtų vengti ją stipriai apskrudinti. „Kartais žuvį perkepame - juk dažniausiai nedideliems gabaliukams užtenka ir 15-20 minučių. Taip pat neįkaitinkite orkaitės iki itin aukštos temperatūros - pakaks ir 160-180 laipsnių, tada žuvis išliks sultinga", - pataria „Rimi" kokybės vadovė Ana Čudinienė.

Laikymo sąlygos ir ženklinimas

Parduotuvėse šaldytos žuvys laikomos šaldikliuose, kurių temperatūra -18 laipsnių šalčio ir žemesnė. Svarbu išlaikyti teisingą temperatūros režimą ir jokiu būdu namuose pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto. Pakuotės etiketėje turėtų būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta.

„Skiriame didelį dėmesį lokaliems tiekėjams ir ekologiškiems produktams, todėl rekomenduojame pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus - šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos įstatymų. „Rimi" vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Atrinkdami asortimentą prisidedame prie žuvų išteklių išsaugojimo bei skatiname įstatymų paisančią žvejybą", - teigia kokybės vadovė A. Čudinienė.

Pasigaminkite žuvies užkepėlę su ryžiais ir daržovėmis - ilgai neužtruksite, o rezultatas tikrai pradžiugins.

RECEPTAS

Užkepėlei reikės:

500 g jūros lydekos filė;

200 g ryžių;

500 g brokolio;

100 g vyšninių pomidorų;

0,5 vnt. citrinos;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Padažui reikės:

1 šaukšto miltų;

1 šaukšto sviesto;

200 ml daržovių sultinio;

150 ml pieno;

2 šaukštelių garstyčių;

1 šaukšto susmulkintų pertražolių;

1 šaukšto susmulkintų krapų;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Ryžius išvirkite pagal pakuotėje nurodytą instrukciją ir atidėkite. Brokolius stambiai supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Vyšninius pomidorusperpjaukite pusiau.

Žuvies filė supjaustykite stambiais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Paruoškite padažą. Įkaitintoje gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir, nuolat maišydami, pakepkite. Tada sumažinkite kaitrą ir, nuolatos maišydami, supilkite sultinį ir pieną. Kai masė sutirštės, sudėkite garstyčias, druską, pipirus, smulkintas pertažoles ir krapus, viską išmaišykite.

Į apkepėlių indą guldykite lydekos filė gabaliukus, ant jų dėkite ryžius, brokolius ir pomidorus. Ant viršaus supilkite padažą. Kepkite 30 minčių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš patiekdami galite papuošti smulkintais žalumynais. Skanaus!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • MOKĖJIMAI: Lietuvos institucijoms ir komerciniams bankams aiškinantis, kaip aptarnauti Rusijos mokėjimus už sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą, Europos Komisijos atstovė spaudai Arianna Podesta sako, kad Bendrijos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai nedraudžia bankams aptarnauti mokėjimų už geležinkelių paslaugas – Lietuvos institucijos turi dėl to patikinti bankus.
  • MARŠRUTAS: Nuo rugpjūčio 12-osios darbą pradeda 50 vietų keltas „Ventragis“, kuris keleivius plukdins maršrutu Ventės ragas–Nida.
  • ŠAKOTIS: Rugpjūčio 12d. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą lietuviškam desertui šakočiui: pašto ženklo nominalas – 0,55 Eur, tiražas – 40 tūkst. vnt.
  • FESTIVALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Palangoje vyksiantis „Palangos parko festivalis" kvies kurorto svečius į trijų žinomų atlikėjų koncertus: Gintaro muziejaus rožyne pasirodys akordeono meistras Martynas Levickis drauge su kameriniu ansambliu „Mikroorkestra", Birutės parko rotondoje - Andriaus Mamontovo koncertas, o Palangos kurorto muziejaus kiemelyje dainuos Monika Liu.
  • RALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Rokiškyje ir jo apylinkėse vyks ketvirtasis Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas „CBet Rally Rokiškis" - varžybose startuos septynios dešimtys ekipažų iš aštuonių šalių.
  • KINIJA: Latvija ir Estija ketvirtadienį pranešė, jog traukiasi iš 16+1 bendradarbiavimo formato su Kinija, iš kurio pernai pasitraukė ir Lietuva.
  • STUDIJOS: Per papildomą priėmimą kvietimus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose gavo 3104 asmenys, pranešė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti.
  • MECENATAI: Kultūros ministerija iki spalio 1 d. priima siūlymus suteikti nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardą ir prašymus suteikti mecenuojamojo projekto statusą.
  • PAREIŠKIMAS: Latvijos parlamentas ketvirtadienį priėmė pareiškimą, kuriuo Rusija paskelbta „terorizmą remiančia valstybe“, o jos veiksmai Ukrainoje vadinami „sąmoningu ukrainiečių tautos genocidu“.
  • ELEKTRA: Valstybei nuo kitų metų mokant naujas subsidijas gyventojams už elektrą, siūloma nustatyti jos suvartojimo limitą, iki kurio būtų kompensuojama, sako prezidento vyriausiasis patarėjas: pasak Jaroslavo Neverovičiaus, trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėti nereikėtų, tačiau norima, jog laiku tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams nereikėtų mokėti 25% didesnės kainos už garantinį tiekimą.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar reikėjo atimti iš M.Drobiazko ir P.Vanago valstybės apdovanojimus? O pilietybę?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+12 +19 C

+13 +20 C

 

+11 +20 C

+20 +25 C

+22 +25 C

 

+24 +27 C

0-4 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s