Sausio 1-ąją išversti iš lovos gali tik alkis! Po šventinių vaišių likučių lieka daugybė. Pirmosiomis naujųjų metų dienomis pradedame mėtyti užsigulėjusius ir nebepatraukliai atrodančius produktus. Stop! Yra racionali ir skani alternatyva: iš naujametinio stalo likučių pasigaminti skanių ir lengvų užkandžių. Šiems receptams tiks viskas, ką jau buvote pasirengę mesti į šiukšlių dėžę.
Prancūziški skrebučiai (duonos ir vaisių likučiai)
100 g sviesto
1 kiaušinis
2 bandelės (kelios duonos riekelės)
2 arbat. šaukšteliai cukraus
100 ml grietinėlės
1 obuolys (bananas, keli ananaso žiedeliai)
Cinamono
Miltinio cukraus
Vaisius smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste, kol suminkštės, apibarstykite cukrumi ir cinamonu, patroškinkite, kol įsigers į vaisių gabaliukus. Suplakite kiaušinį su grietinėle ir pamirkykite plakinyje duonos riekes ar bandelių puseles. Apkepinkite jas toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė vaisiai, kol susidarys aukso spalvos plutelė. Apdėkite skrebučius keptais vaisiais ir apibarstykite cukraus milteliais.
Pica (mėsos ir sūrio, salotų, daržovių, grybų, garnyro likučiai)
300 g tešlos picai (galima pasigaminti iš anksto arba nusipirkti šaldytos)
100 g pomidorų padažo
100 g sūrio
Įdaro pagal skonį
Įkaitinkite orkaitę iki 270 laipsnių ir įkiškite į ją kepimo formą, tegu taip pat sušyla. Iškočiokite tešlą, padėkite ją ant kepimo popieriaus ir aptepkite padažu. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir apdėkite įdaru. Picą kartu su popierium atsargiai perkelkite ant kepimo formos ir kepkite.
Raugintų kopūstų apkepas (duonos ir dešrų likučiai)
300 g raugintų kopūstų
1 svogūno galvutė
50 g šoninės (arba bet kokios rūkytos dešros)
50 g sviesto
Baltos duonos
Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje, sudėkite kopūstus ir patroškinkite. Šoninę/dešrą pakepkite keptuvėje, kad taptų traški. Palikite kelias minutes ant popierinės servetės, kad susigertų riebalų perteklius, o pati šoninė truptį atvėstų. Smulkintuvu sumalkite duoną, sviestą ir šoninę. Kopūstus perkelkite į apkepo formą, apibarstykite gautaisiais trupiniais ir 10-15 min. kepkite orkaitėje, iš anksto įkaitintoje iki 200 laipsnių (reikia stebėti, kad trupiniai neapdegtų). Kai viršus pasidengs rusva plutele, patiekalą laikas išimti ir iškart patiekti.
Obuolių trupiniuotis (sausainių, vaisių ir ledų likučiai)
150 g sausainių
4 kriaušės (arba 4 obuoliai, arba 400 g uogų)
100 g cukraus
15 g sviesto
Vanilės arba cinamono (pagal skonį)
400 g plombyro (arba bet kokių kitokių ledų)
Vaisius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais (šviežias uogas nuplaukite, o šaldytas - atšildykite ir nupilkite vandenį). Cukrų suberkite į sausą keptuvę ir kaitinkite, kol karamelizuosis. Pridėkite sviestą ir maišydami pakaitinkite, kol mišinys parusvės. Sudėkite vaisius arba uogas ir šiek tiek patroškinkite, kad vaisiai karamelizuotųsi. Pridėkite vanilės arba cinamono. Sausainius sutrinkite. Karštus vaisius išdėliokite lėkštėse ir apibarstykite sausainių trupiniais. Ant viršaus uždėkite po ledų rutuliuką ir patiekite.