respublika.lt

Kas antruose namuose maistas keliauja į šiukšliadėžę: tinklaraštininkės patarimai padės to išvengti + receptas

(5)
2022 kovo 17 12:04:37
Gabrielė Drėmaitė

Daugiau kaip pusė maisto atliekų susidaro namų ūkiuose, rodo Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenys.

×
nuotr. 1 nuotr.
Maisto švaistymas. „Burson Cohn & Wolfe Affiliate“ nuotr.



Maisto švaistymo problema prasideda namų virtuvėje: tyrimas rodo, kad 6 iš 10 lietuvių nesuvartoja viso maisto ir likučius išmeta į šiukšliadėžę. Dažniausiai išmetamas jau pagamintas, tačiau nesuvalgytas maistas, o iš pavienių produktų į šiukšlių dėžę daugiausiai keliauja duona, rodo elektroninės maisto parduotuvės „Barbora" inicijuotas tyrimas. Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską" autorė Eglė Juzumas dalijasi naudingais patarimais, kaip maisto švaistymo problemą sumažinti buityje ir ką daryti su nesuvalgyto maisto likučiais.

Kulinarinių idėjų nestokojanti tinklaraštininkė ir maisto fotografė siūlo pradėti nuo tinkamo maisto produktų laikymo, o į maisto likučius žvelgti kūrybiškai - jie gali puikiai papildyti naujus patiekalus.

„Nuo pusryčių likusi avižinė košė vakarienei gali atgimti kaip blynai arba vafliai. O nuo pietų likusi mėsa puikiai pasitarnaus verdant sriubą, troškinius arba gaminant apkepus. Įvairius apkeptų daržovių, mėsos ar sūrio likučius galima paversti gardžiais pyragėliais, tereikia juos susukti į sluoksniuotą tešlą ir iškepti. Maisto likučius galima kūrybiškai panaudoti virtuvėje - tereikia pasitelkti fantaziją", - pasakoja E. Juzumas.

Pagaminame maisto daugiau nei gebame suvalgyti

38 proc. lietuvių į šiukšlių dėžę išmeta nuo pusryčių, pietų ar vakarienės likusius nesuvalgytus maisto likučius. Beveik ketvirtadalis nesuvartoja visos duonos, kuri taip pat keliauja į šiukšliadėžę. Pieno produktų ir daržovių išmeta apie penktadalis gyventojų. Mažesnė dalis išmeta vaisius, kruopas ir mėsą.

„Tyrimas parodė, kad išmetamų maisto likučių nelieka beveik trečdalyje namų virtuvių. Norėtųsi, kad šis skaičius didėtų ir maisto išmestume kuo mažiau. Apklausa parodė, kad maistą dažniau švaisto jaunesni gyventojai, galbūt turintys mažiau laiko planuoti savo apsipirkimus ir maisto gaminimą.

Tokiu atveju rekomenduojame užsakant maistą į krepšelį dėti tik artimiausioms dienoms reikalingus produktus, kurie neužsistovėtų šaldytuve, kol baigsis jų galiojimas. Apsipirkimo galimybių įvairovė dabar leidžia atsakingiau pirkti maistą net ir neplanuojant savaitės meniu į priekį", - vienu iš būdų sumažinti maisto švaistymą dalijasi „Barboros" komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Kol 63 proc. apklaustųjų maisto likučius tiesiog išmeta, likusieji randa būdų juos sunaudoti. Populiariausias - maisto likučių sunaudojimas gaminant kitus patiekalus. Taip švaistymo išvengia 27 proc. gyventojų, 25 proc. nurodė maisto likučius atiduodantys savo augintiniui. Tyrimas parodė, kad gana paplitęs Lietuvoje ir kompostavimas - 22 proc. respondentų nurodė nesuvalgytą maistą kompostuojantys.

Kaip išlaikyti duoną šviežią?

Kadangi duoną iš maisto produktų išmetame dažniausiai, tinklaraštininkė E. Juzumas dalijasi patarimais, ką daryti su nesuvalgyta duona.

Pradėti reikėtų nuo įvertinimo, kiek namuose yra duoną valgančių žmonių. Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską" autorė pataria pirkti kiek mažesnes duonos pakuotes ir jas suvartoti, kol duona nesugedo.

„Jeigu duoną valgote taip retai, kad suvartoti visos nepavyksta - visada galima užšaldyti. Duoną įdėkite į sandarų maišelį, užrašykite tos dienos datą ir dėkite į šaldymo kamerą. Prireikus, duoną ištraukite iš kameros ir atšildykite, geriausia tai daryti orkaitėje. Išimkite norimą kiekį riekelių ir ant popieriumi išklotos skardos pašaukite 5 minutėms į 160 laipsnių įkaitusią orkaitę. Jei užšaldėte visą kepalą, šildymas truks apie 25-30 minučių", - pataria „Barboros" ambasadorė.

Itin svarbu laikyti duoną tinkamai, kad ji išliktų šviežia, minkšta ir nesupelytų. Net ir mažiausias pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą. Pastebėjus jį, rekomenduojama duoną išmesti ir kruopščiai išvalyti tą vietą, kurioje ji gulėjo - taip bus išvengta tolesnio pelėsio formavimosi.

„Duoną geriausia laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti - dažnai plauti ir gerai išdžiovinti. Taip pat galima laikyti popieriniame maišelyje. Dauguma žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Laikant šaldytuve, pagreitinamas duonos senėjimo procesas - pradeda kristalizuotis duonoje esantis krakmolas, keičiasi duonos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta, trupa", - pasakoja E. Juzumas.

Panaudokite duonos likučius

Pasak maisto tinklaraštininkės, reikėtų stebėti namuose esančio maisto būklę ir galvoti apie jo panaudojimą. Jeigu matote, kad namie yra dar daug duonos, tačiau greitu metu neplanuojate teptis sumuštinio ar kitaip suvalgyti, duonos nereikėtų laikyti - panaudokite ją patiekalams gardinti ar ruošti.

„Kai matau, kad namuose duonos jau nebesuvalgysime, paskrudinu ją ir supjaustau kvadratėliais - gauti duonos skrebučiai puikiai tinka sriuboms ir salotoms gardinti. Taip pat paskrudintą arba sausą duoną galima sutrinti ir iš jos padaryti džiūvėsėlius, kurie tiks kepiniams apvolioti", - patarimais dalijasi maisto fotografė.

Duonos perteklius arba sudžiūvusi duona gali virsti ir gardžiais patiekalais. E. Juzumas dalijasi bananinių skrebučių receptu, kuriam galima panaudoti namie susikaupusį duonos perteklių arba sudžiūvusią duoną. Receptas ypač patiks mažiesiems namų gyventojams.

Bananinis prancūziškas skrebutis

Reikės:

Skrebučiui

• 1 gerai sunokusios banano
• 1 kiaušinio
• 50 ml pieno
• 2 riekelių pilno grūdo kvietinės duonos (gali būti šviežia arba sudžiūvusi)
• graikiško jogurto
Padažui
• 200 g šaldytų mėlynių
• 2 šaukštų kokosų drožlių arba rudojo cukraus
• 2 šaukštelių maltos vanilės

Gaminimo eiga:


1. Į dubenėlį sudėkite riekėmis pjaustytą bananą ir sutrinkite šakute arba bulvių košės grūstuvu. Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.

2. Supilkite pieną ir darkart gerai išmaišykite.

3. Jei norisi, plakinį galite paskaninti žiupsneliu cinamono.

4. Įkaitinkite vaflių keptuvę. Pamirkykite duonos riekelę iš abiejų pusių kiaušinio plakinyje ir kepkite po 1 minutę iš abiejų pusių.

5. Tą patį pakartokite su antrąja riekele.

6. Į nedidelį puodelį suberkite šaldytas mėlynes, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Įjunkite vidutinę kaitrą ir šildykite, kol uogos sušils ir išleis sultis.

7. Išjunkite ir įmaišykite maltą vanilę arba vanilinį cukrų. Mėlynes galima keisti šaldytomis vyšniomis.

8. Vaflius patiekite su graikišku jogurtu ir šiltu mėlynių padažu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (5)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • MOKĖJIMAI: Lietuvos institucijoms ir komerciniams bankams aiškinantis, kaip aptarnauti Rusijos mokėjimus už sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą, Europos Komisijos atstovė spaudai Arianna Podesta sako, kad Bendrijos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai nedraudžia bankams aptarnauti mokėjimų už geležinkelių paslaugas – Lietuvos institucijos turi dėl to patikinti bankus.
  • MARŠRUTAS: Nuo rugpjūčio 12-osios darbą pradeda 50 vietų keltas „Ventragis“, kuris keleivius plukdins maršrutu Ventės ragas–Nida.
  • ŠAKOTIS: Rugpjūčio 12d. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą lietuviškam desertui šakočiui: pašto ženklo nominalas – 0,55 Eur, tiražas – 40 tūkst. vnt.
  • FESTIVALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Palangoje vyksiantis „Palangos parko festivalis" kvies kurorto svečius į trijų žinomų atlikėjų koncertus: Gintaro muziejaus rožyne pasirodys akordeono meistras Martynas Levickis drauge su kameriniu ansambliu „Mikroorkestra", Birutės parko rotondoje - Andriaus Mamontovo koncertas, o Palangos kurorto muziejaus kiemelyje dainuos Monika Liu.
  • RALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Rokiškyje ir jo apylinkėse vyks ketvirtasis Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas „CBet Rally Rokiškis" - varžybose startuos septynios dešimtys ekipažų iš aštuonių šalių.
  • KINIJA: Latvija ir Estija ketvirtadienį pranešė, jog traukiasi iš 16+1 bendradarbiavimo formato su Kinija, iš kurio pernai pasitraukė ir Lietuva.
  • STUDIJOS: Per papildomą priėmimą kvietimus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose gavo 3104 asmenys, pranešė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti.
  • MECENATAI: Kultūros ministerija iki spalio 1 d. priima siūlymus suteikti nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardą ir prašymus suteikti mecenuojamojo projekto statusą.
  • PAREIŠKIMAS: Latvijos parlamentas ketvirtadienį priėmė pareiškimą, kuriuo Rusija paskelbta „terorizmą remiančia valstybe“, o jos veiksmai Ukrainoje vadinami „sąmoningu ukrainiečių tautos genocidu“.
  • ELEKTRA: Valstybei nuo kitų metų mokant naujas subsidijas gyventojams už elektrą, siūloma nustatyti jos suvartojimo limitą, iki kurio būtų kompensuojama, sako prezidento vyriausiasis patarėjas: pasak Jaroslavo Neverovičiaus, trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėti nereikėtų, tačiau norima, jog laiku tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams nereikėtų mokėti 25% didesnės kainos už garantinį tiekimą.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar reikėjo atimti iš M.Drobiazko ir P.Vanago valstybės apdovanojimus? O pilietybę?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+12 +19 C

+13 +20 C

 

+11 +20 C

+20 +25 C

+22 +25 C

 

+24 +27 C

0-4 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s