respublika.lt

Kepinių technologas pataria: kaip namuose išsikepti šventinę Velykų bobą?

(0)
2022 balandžio 14 14:07:31
„Zen PR" info

Viena gražiausių pavasario švenčių - Velykos - jau netrukus prie šventinio stalo sukvies šeimas bei artimuosius. Vienas pagrindinių ir neatsiejamų šios šventės simbolių - margučiai, kuriuos išradingai margina net ir mažiausieji šventės dalyviai. Tačiau nė viena šventė neapsieina ir be deserto, o ypatinga stalo puošmena - nuo seno gilias tradicijas turinti Velykų boba. „Rimi" vyr. kepyklų technologas Mahmoud Idir atskleidžia kelias gudrybes, kaip šį skanų pyragą sėkmingai išsikepti namuose ir pradžiuginti artimuosius. Tuo tarpu gamybos asortimento vadovė Asta Šostakienė pasakoja, kokį šventinį asortimentą šiemet parduotuvėse gali rasti pirkėjai ir kviečia šias Velykas pasitikti su viltimi.

×
nuotr. 1 nuotr.
Boba. „Zen PR" nuotr.

 

Vienas tradiciškiausių Velykoms kepamų pyragų

Pasak „Rimi" vyr. kepyklų technologo Mahmoud Idir, ypatinga stalo puošmena laikoma Velykų boba turi gilias tradicijas. Jos receptai randami jau XIX a. receptų knygose, aprašant Šiaurės Žemaičių Velykų papročius, tačiau, manoma, kad šis pyragas buvo kepamas ir gerokai anksčiau: „Senovėje buvo tikima, kad kuo aukštesnis pyragas, tuo geresnis bus kviečių derlius, todėl tradiciškai boba buvo kepama aukštoje formoje.

Kepimui moterys naudodavo molinius puodus, kuriuos vėliau sudaužydavo ir išimdavo išsipūtusią Velykų bobą, tačiau šiandien kepimui galima rasti specialių tiek metalinių, tiek keraminių ar silikoninių formų. Tradiciškai ji būdavo patiekiama su specialiai šiai progai virta vyšnių uogiene."

Kepyklų technologas pasakoja, kad yra kelios gudrybės, kaip kepti Velykų bobą namuose. „Norint, kad tešla būtų puresnė, miltus rekomenduojama persijoti, o pačią tešlą ne minkyti rankomis, bet ne mažiau kaip pusvalandį maišyti šaukštu, jį sukant tik į vieną pusę. Jei norite, kad pyragas būtų gelsvos spalvos, į tešlą galite įberti šiek tiek ciberžolės prieskonių, o jei kepant Velykų bobos viršus per greitai apskrunda, galite jį uždengti folija. Iškepusį pyragą reikėtų palikti formoje ir leisti jam šiek tiek atvėsti", - rekomenduoja M. Idir.

Dažniausiai kepamos mielinės arba varškinės Velykų bobos, o jų tešla pildoma įvairiais pagardais: riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, šokolado gabaliukais ar cukatomis. „Iškepęs ir pravėsęs pyragas apipilamas specialiu glajumi. Tradiciškiausias Velykų bobos glajus yra cukraus pudra, sumaišyta su citrinų sultimis. Norint, kad pyrago viršus būtų baltesnis, glajų reikia tepti bent kelis kartus", - pataria „Rimi" vyr. kepyklų technologas.

Pirkėjai renkasi tradicinius patiekalus

Tuo tarpu „Rimi" gamybos asortimento vadovė Asta Šostakienė pastebi, jog sveiko maisto banga renkantis šventinius patiekalus pirkėjų įpročiuose nėra stipriai jaučiama, nes per šventes norisi pasilepinti bei išlaikyti iš kartos į kartą einančias šeimos patiekalų tradicijas. „Pastebime, kad pirkėjai linkę sumokėti daugiau, bet įsigyti tikrai kokybišką gaminį. Tad mūsų „Mano dienai" skirti gaminiai yra gaminami renkantis kuo natūralesnes žaliavas bei priedus."

Pasak A. Šostakienės, šiais metais „Rimi" pirkėjams Velykų stalui pasiūlys pavasariškas daržovių salotas su vištiena, ypatingą suktinuką su silke ir šviežiu sūriu, jau pernai metais išbandytą, pirkėjų atrastą ir pripažintą vyniotinį su omletu. Tuo tarpu kiaušinių užtepėlė su avokadais puikiai tiks užkandžiams, o jautiena arba lašiša drebučiuose - stalui papuošti.

„Pastebime, jog tradicinis „Panettone" pirkėjų tarpe populiarus ne tik per Kalėdas, bet ir per Velykas, tačiau šiais metais desertui turėsime ir specialiai Velykoms kepamą pyragą, keksą su varškės ir uogų įdaru. Mano favoritas - nepakartojamo skonio pyragas su karamelės ir apelsinų įdaru. Tai itin gurmaniškas derinys, kuris patenkins net ir išrankiausių saldėsių mėgėjų skonį", - tikina specialistė.

Anot gamybos asortimento vadovės, šiemet po dviejų metų pertraukos švęsime ne karantinines Velykas, kai galės susitikti ir prie šventinio stalo susėsti didesnis šeimos ratas: „Tikimės, jog kartu sutinkamos šventės bent trumpam praskaidrinskasdienybę, todėl kviečiame šias Velykas pasitikti su viltimi, tikėjimu bei optimizmu."

„Rimi" vyr. kepyklų technologas Mahmud Idir kviečia išbandyti gardų Velykų bobos receptą, kuris ne tik pradžiugins, bet ir papuoš šventinį stalą.

Šventinė Velykų boba

Patiekalui reikės:

70 g šviežių mielių

400 ml pieno

200 g cukraus

1.1 kg miltų

8 vnt. kiaušinių

4 vnt. kiaušinių trynių

500 g sviesto

1 šaukšto vanilinio cukraus

1 žiupsnelio druskos

1 šaukšto aliejaus

Razinoms paruošti reikės:

3 vnt. apelsinų žievelių

200 g razinų

30 g romo, konjako arba brendžio

Glaistui reikės:

200 g cukraus pudros

2 šaukštų pieno

1 skiltelės citrinos

Gaminimo eiga:

Ištirpinkite mieles šiltame piene, maišydami įberkite 1 šaukštą cukraus. Nenustodami maišyti suberkite pusę miltų, įmuškite 4 kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską.Gerai išmaišykite.

Tada suberkite likusius miltus ir įmuškite likusius kiaušinius. Gerai išmaišykite.

Kitame dubenyje išplakite iki purios masės 4 trynius su cukrumi.

Į mielinę tešlą po šaukštą dėkite išplaktų trynių ir minkšto sviesto, išmaišykite ir vėl kartokite procesą, kol sudėsite visus plaktus trynius ir sviestą. Išmaišykite tešlą iki vientisos masės.

Patepkite tešlos paviršių aliejumi ir kildinkite apie 1,5 val. šiltoje vietoje.

Razinas nuplaukite ir užpilkite romu. Tai geriausia padaryti iš vakaro. Razinas apibarstykite trupučiu miltų ir permaišykite. Suberkite jas į tešlą ir išmaišykite.

Imkite aukštą formą su skyle ir supilkite tešlą. Svarbu, kad indas nebūtų pripildytasiki viršaus, nes tešla pakils.
Palikite tešlą pakilti apie 1 valandą šiltoje vietoje.

Velykų bobą kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 40-50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.

Pasigaminkite glaistą. Į dubenį suberkite cukraus pudrą ir maišydami supilkite pieną ir citrinos sultis. Labai gerai išmaišykite. Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite dar šlakelį pieno. Glaistą užpilkite ant Velykų bobos. Skanaus!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • EKSPORTAS: Taivano Maisto ir vaistų administracijos ekspertai baigė dvi savaites trukusį jungtinį kai kurių Lietuvos kiaušinių, pieno ir žuvies produktų gamintojų auditą - dabar bus sprendžiama dėl galimybės įmonėms savo produkciją tiekti į Taivaną.
  • NUBAUDĖ: Už rūkymą daugiabučių balkonuose trijuose šalies didmiesčiuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – per pusantrų metų nubausta 30 žmonių.
  • BALIONAI: Valstybės valdomai skrydžių valdymo bendrovei „Oro navigacija“ rengiantis atnaujinti skrydžių oro balionais Vilniuje tvarką, oreiviai kritikuoja pakeitimus ir baiminasi oreivystės sostinėje žlugimo.
  • TRANSPORTAS: Neringa viešosios tvarkos užtikrinimui naudos elektrines transporto priemones – tris motorolerius, skelbia savivaldybė.
  • PILIS: Per artimiausius kelerius metus Trakų pilyje už beveik 3,8 mln. eurų lankymui turėtų būti pritaikyta daugiau iki šiol nenaudojamų patalpų, įrengtos papildomas ekspozicijos, tarp kurių turėtų būti ir viduramžių laikų pilėnų tualetai, sako muziejaus vadovė Alvyga Zmejevskienė.
  • REKOMENDACIJA: Atsižvelgdama į nestabilią saugumo padėtį dėl prasidėjusių Izraelio apšaudymų iš Gazos ruožo, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į Izraelį ir Palestiną.
  • NOTARAI: Nuteistam Algirdui Paleckiui įsteigus asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ Lietuvos notarų rūmai ragina griežtinti tvarką ir peržiūrėti spragų turinčią steigimo sistemą.
  • LIFOSA: Europos Sąjungos sankcijų Rusijai suvaržyta ir laikinojo administratoriaus prižiūrima Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ veiklą atnaujins sekmadienį, o pirmadienį bus pradėta trąšų gamyba.
  • NUOSTOLIS: Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdomos Lietuvos naftos importo ir perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ grynasis nuostolis antrąjį ketvirtį siekė 209 mln. USD (rugpjūčio 5 d. kursu – 204,4 mln. Eur) ir buvo 17,1 karto didesnis nei pernai tuo pačiu metu, kai patirtas 12 mln. USD nuostolis.
  • DARBAS: Frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Seimo rudens sesijoje ketina teikti su darbuotojų poilsio ir darbo režimu susijusias Darbo kodekso pataisas - jomis planuojama reglamentuoti, kiek maksimaliai valandų galima būtų dirbti slenkančiu grafiku.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar nepilnamečiams turi būti leidžiama važinėti elektriniais paspirtukais?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+12 +19 C

+13 +20 C

 

+11 +20 C

+20 +25 C

+22 +25 C

 

+24 +27 C

0-4 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s