respublika.lt

Neįsivaizduojantiems Velykų be majonezo: kaip namie pasigamintį sveikatai palankesnį?

(1)
2022 balandžio 11 15:25:13
„Zen PR" info

Nors populiaru Benedikto kiaušinius valgyti su olandišku padažu, o prie virtų su lukštu pusryčiams skanauti avokadą ir paskrudintą duonos riekelę, daug kam kiaušinis be majonezo - tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai? Prekybos tinklo „Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad visai nesunku pasigaminti sveikatai palankesnį ir liesesnį majonezą namuose - reikia vos kelių ingredientų. Gydytoja dietologė, dr. Edita Gavelienė primena, kad majonezas yra riebus pagardas, todėl nederėtų jo vartoti kasdien, tačiau per šventes juo tikrai galima pasimėgauti.

×
nuotr. 1 nuotr.
Avokadų majonezas. „Zen PR" nuotr.


Nėra „blogų" natūralių produktų

Majonezo receptūra nuo seniausių laikų kito. Iš pradžių jo sudėtyje nebuvo kiaušinių, o ir pats padažas labiau priminė šaltieną, gaminamą iš sultinio, aliejaus ir acto. Dar 1881 metais lenkų kalba pasirodžiusioje Valentinos Zawadskos knygoje „Kucharka Litewska" buvo siūloma majonezu skaninti tik mėsos patiekalus. Su kiaušiniais dabartinės majonezo receptūros versija pradėta vartoti daug vėliau. Mums jau įprastas padažas - dažnas šeimos švenčių atributas. „Per Velykas majonezas dera ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų. Tradiciškai su juo valgomas virtas liežuvis, kiaušiniai, mišrainės, taip pat su juo gaminamos įvairios užtepėlės", - vardija „Rimi" kulinarijos technologė.

Visais laikais majonezo ingredientai buvo natūralūs produktai. Pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, šis padažas visuomenėje per daug kritiškai vertinamas: „Tai tiesiog riebus padažas, kurio kiekvienas komponentas atlieka savo funkciją. Aliejaus (iki 80%) dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynys - tam, kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti.

Juk kiekviena šalis turime tradicinių patiekalų, kurie ir turėtų būti ruošiami tradiciškai, tad, pasirinkus tinkamą majonezą, maistas ant velykinio stalo neturėtų būti „baubas", net ir norintiems gyventi sveikiau, - įsitikinusi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė. - Aišku, toks padažas - tai papildomi riebalai, todėl, kaip ir vartojant visus riebius produktus, pageidautinas saikas. Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys ar turintys polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, nes majonezo sudėtyje yra kiaušinių trynių, kurie didina cholesterolio kiekį."

Kaip išsirinkti majonezą parduotuvėje?

Amžina dilema: rinktis mažiau riebų majonezą ir vartoti jo truputį daugiau, ar riebesnį - bet mažiau? „Kalbant iš gydytojos dietologės pozicijos, būtų daug naudingiau saikingai vartoti nepamažinto riebumo produktą, kuris pagamintas iš tradicinių ingredientų. Išskyrus tuos atvejus, kai žmogui yra griežtai draudžiamas didesnis riebalų kiekis. Reikia nepamiršti, kad mažinant produkto riebumą, į jį dedami papildomi komponentai, kurie gali turėti įtakos sveikatai.

Be to, pramoniniu būdu gamintuose padažuose gali būti nemažai priedų: skonio stipriklių, konservuojančių komponentų, todėl etiketėje reikia pasižiūrėti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų", - komentuoja gydytoja dietologė.

Ar sunku pasigaminti majonezą namuose?

Padažų gamyba namuose daugelį gali gąsdinti dėl ruošimo laiko ar paties gaminimo proceso. Ar naminį majoneząnepatyrusiems kulinarams sunku pasigaminti patiems? „Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė ramina: „Tikrai verta pabandyti - natūralūs padažai neturi daug ingredientų, jie paprasti ir lengvai gaminami, o juos pasiskaninti galimažolelėmis ir prieskoniais. Svarbu atsiminti, kad pasigamintą majonezą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Toks produktas negali būti ilgai laikomas, todėl tinka tiems, kas vartoja nedaug, retai ir vertina šviežumą bei kokybę."

Specialistė siūlo majonezui naudoti vienodos temperatūros komponentus, be to, geriau, kad aliejus būtų neutralaus skonio.

„Rimi" kviečia pasigaminti du sveikatai palankesnio majonezo padažus šventėms. Tai visai nesudėtinga, o rezultatas - nenuvils!

Naminio majonezo receptas

Padažui reikės:

1 kiaušinio trynio

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

200 ml aliejaus (švelnaus skonio)

1 arbatinio šaukštelio garstyčių

žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas:

Viską sudėkite į indą ir išplakite rankiniu trintuvu iki grietinės tirštumo konsistencijos. Skanaus!

Veganiško majonezo iš avokadų receptas

2 vnt. prinokusių avokadų

2 valgomųjų šaukštų aliejaus

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio garstyčių

žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas:

Visus komponentus, išskyrus aliejų, sutriname trintuvu iki kreminės konsistencijos, tada pilame aliejų ir dar kartą neilgai paplakame, kad gerai susimaišytų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (1)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • MOKĖJIMAI: Lietuvos institucijoms ir komerciniams bankams aiškinantis, kaip aptarnauti Rusijos mokėjimus už sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą, Europos Komisijos atstovė spaudai Arianna Podesta sako, kad Bendrijos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai nedraudžia bankams aptarnauti mokėjimų už geležinkelių paslaugas – Lietuvos institucijos turi dėl to patikinti bankus.
  • MARŠRUTAS: Nuo rugpjūčio 12-osios darbą pradeda 50 vietų keltas „Ventragis“, kuris keleivius plukdins maršrutu Ventės ragas–Nida.
  • ŠAKOTIS: Rugpjūčio 12d. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą lietuviškam desertui šakočiui: pašto ženklo nominalas – 0,55 Eur, tiražas – 40 tūkst. vnt.
  • FESTIVALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Palangoje vyksiantis „Palangos parko festivalis" kvies kurorto svečius į trijų žinomų atlikėjų koncertus: Gintaro muziejaus rožyne pasirodys akordeono meistras Martynas Levickis drauge su kameriniu ansambliu „Mikroorkestra", Birutės parko rotondoje - Andriaus Mamontovo koncertas, o Palangos kurorto muziejaus kiemelyje dainuos Monika Liu.
  • RALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Rokiškyje ir jo apylinkėse vyks ketvirtasis Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas „CBet Rally Rokiškis" - varžybose startuos septynios dešimtys ekipažų iš aštuonių šalių.
  • KINIJA: Latvija ir Estija ketvirtadienį pranešė, jog traukiasi iš 16+1 bendradarbiavimo formato su Kinija, iš kurio pernai pasitraukė ir Lietuva.
  • STUDIJOS: Per papildomą priėmimą kvietimus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose gavo 3104 asmenys, pranešė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti.
  • MECENATAI: Kultūros ministerija iki spalio 1 d. priima siūlymus suteikti nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardą ir prašymus suteikti mecenuojamojo projekto statusą.
  • PAREIŠKIMAS: Latvijos parlamentas ketvirtadienį priėmė pareiškimą, kuriuo Rusija paskelbta „terorizmą remiančia valstybe“, o jos veiksmai Ukrainoje vadinami „sąmoningu ukrainiečių tautos genocidu“.
  • ELEKTRA: Valstybei nuo kitų metų mokant naujas subsidijas gyventojams už elektrą, siūloma nustatyti jos suvartojimo limitą, iki kurio būtų kompensuojama, sako prezidento vyriausiasis patarėjas: pasak Jaroslavo Neverovičiaus, trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėti nereikėtų, tačiau norima, jog laiku tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams nereikėtų mokėti 25% didesnės kainos už garantinį tiekimą.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar reikėjo atimti iš M.Drobiazko ir P.Vanago valstybės apdovanojimus? O pilietybę?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+12 +19 C

+13 +20 C

 

+11 +20 C

+20 +25 C

+22 +25 C

 

+24 +27 C

0-4 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s