respublika.lt

Pasaulinę humuso dieną kulinarijos technologė pataria, kaip avinžirnių užtepėlę pasigaminti namuose

(0)
2022 gegužės 13 11:36:16
„Zen PR" info

Gegužės 13-ąją minima Pasaulinė humuso diena. Tai skanus virtų avinžirnių kremas, paruoštas su citrinos sultimis, tahini (grietinėle arba pasta iš sezamo sėklų) ir alyvuogių aliejumi. Žodis humusas arabiškai reiškia avinžirnius ir dažniausiai yra patiekiamas su pitos duona arba kaip padažas prie falafelių. Nors tai vienas paprasčiausiai paruošiamų ir populiariausių patiekalų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje, jis labai maistingas. Prekybos tinklo „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ankštines daržoves įtraukti į savo mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip paprastai namuose galime pasigaminti humusą.

×
nuotr. 1 nuotr.
Humusas. „Zen PR" nuotr.

 

Puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis

Pasak „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pagrindinė avinžirnių nauda - puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis. Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos ir folio rūgšties, gausu įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E ir K) ir mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio bei fosforo.

„Sveikatai palankios mitybos rekomendacijos šiuo metu orientuojasi į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą ir augalinės kilmės baltymų didinimą, tad vertėtų prisiminti ankštines daržovės ir bandyti jas įtraukti į savo kasdieninę mitybą. Gera ir patogi avinžirnių pateikimo forma yra humusas. Šis patiekalas į mūsų kraštus atėjo iš Rytų, tačiau pastaruoju metu smarkiai išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Humusą labai lengva pasigaminti namuose, o geriausia tai daryti nenaudojant ypatingų papildomų priedų. Truputis citrinos sulčių, šiek tiek aliejaus ir jūs jau turite paruoštą visavertį bei maistingą užkandį, kuris mūsų maisto racione galėtų atsirasti pakankamai dažnai", - pataria dr. E. Gavelienė.

Kadangi šviežių avinžirnių Lietuvoje rasti sudėtinga, sveikatai palankios mitybos konsultantė pataria naudoti džiovintus arba konservuotus: „Avinžirniai labiausiai vertinami dėl augalinės kilmės baltymų, tad nesvarbu, kokioje formoje jie bus, pagrindinis komponentas - baltymas - vis tiek išlieka. Tačiau priklausomai nuo avinžirnių paruošimo būdo gali skirtis kai kurių mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai."

Gydytoja dietologė pastebi, jog dažnas žmogus atsisako ankštinių daržovių dėl pasireiškiančio pilvo pūtimo, tačiau, anot specialistės, tai yra normalus fiziologinis procesas, įrodantis, jog žarnyno bakterijos bei virškinimo sistema funkcionuoja, tad nereikėtų baimintis. Tiesa, avinžirnių nederėtų vartoti žmonėms, kurie alergiški šiems baltymams ar serga kai kuriomis žarnyno ligomis (reiktų pasitarti su savo gydytoju arba gydytoju dietologu).

Greitai pagaminamas užkandis

„Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad pasigaminti humusą namuose labai paprasta. Tradiciškai jis ruošiamas iš avinžirnių su alyvuogių aliejumi, sezamų sėklų pasta bei įvairiais prieskoniais, tačiau yra daugybė variantų su skirtingais papildomais ingredientais. Tad humusą galima gardinti įvairiais prieskoniais, dėti saulėje džiovintų pomidorų, avokadų, burokėlių ir kt.

„Humusas patiekiamas šaltas. Jis gali būti puiki sumuštinio sudedamoji dalis, taip pat naudojamas mėsos patiekalams ar daržovių garnyrui pagardinti. Skaniausias humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, tačiau taupantiems laiką jį puikiai pavyks paruošti ir iš konservuotų. Tokį, namuose pagamintą, humusą galima laikyti apie 3 - 4 dienas", - pataria kulinarijos technologė.

Pasak L. Barčaitės, avinžirnių užtepėlę labai mėgsta vegetarai, tačiau dėl ypač greito bei paprasto paruošimo ir išskirtinio skonio, humusas patiks visiems bei puikiai tiks kaip lengvas priešpiečių užkandis darbe ar namuose.

„Rimi" kviečia paminėti Pasaulinę humuso dieną ir dalijasi humuso su daržovių juostelėmis ir duoniukais receptu.

RECEPTAS

Humusas su daržovių juostelėmis ir duoniukais

Patielalui reikės:

120 g avinžirnių

arba, jei skubate, galite naudoti konservuotus avinžirnius (250 g)

60 ml sezamų pastos „Tahini"

30 ml alyvuogių aliejaus

1 vnt. žaliosios citrinos

0.5 šaukštelio malto kumino

1 vnt. česnako

druskos pagal skonį

1 šaukštelio saldžiosios paprikos

3 šaukštų vandens

Patiekimui reikės:

100 g vyšninių pomidorų

4 vnt. duonelės

2 vnt. agurkų

1 vnt. morkos

1 vnt. saliero stiebo

0.5 vnt. raudonosios paprikos

baziliko (ar kitų mėgstamų žalumynų) papuošti pagal skonį

Gaminimo eiga:

Paruoškite humusą. Avinžirnius išmirkykite per naktį, išvirkite 20-30 min. ir sutrinkite. Į juos įdėkite likusias humuso sudedamąsias dalis (česnako naudokite 1 skiltelę) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

Juostelėmis supjaustykite salierus, agurkus, raudonąją papriką.

Viską gražiai sudėkite į priešpiečių dėžutę ir pamėtykite pomidoriukų.

Skanaus!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • NERIMAS: Paskelbus apie konkursą laimėjusią naują Lietuvos nacionalinio operos baleto teatro vadovę Laimą Vilimienę, teatro kolektyvas sako esantis sunerimęs dėl savo ateities ir jaučiasi neįvertintas.
  • ASAMBLĖJA: Jeigu Austrija įsileis Rusijos parlamentarus į Vienoje vyksiančią Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos parlamentinės asamblėjos sesiją, Lietuvos delegacija joje nedalyvaus, sako jai vadovaujanti konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.
  • ATSAKOMYBĖ: Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis akcentuoja, kad asmeniui, kuris galimai nutekino informaciją buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą, turėtų būti pritaikyta politinė atsakomybė.
  • GAMYBA: Nepaisant rinkoje atpigusių gamtinių dujų, Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“, anksčiau planavusi atnaujinti amoniako gamybą vasario pradžioje, dėl vangaus trąšų pirkimo atideda šiuos planus.
  • RINKIMAI: Kovą vyksiančiuose merų ir savivaldybių tarybų narių rinkimuose dalyvauja 109 milijonieriai, per tūkstantis neturinčiųjų jokio turto, apie pusė tūkstančio teistų asmenų, o Ukmergėje kandidatuoja 94 metų vyras, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys.
  • KALĖJIMAS: Turto bankas ir buvusio Lukiškių kalėjimo komplekso operatorius „Aštuntas elementas“ penktadienį pasirašė atnaujintą nuomos sutarties projektą iki 2025 m. rugsėjo.
  • DUJOS: Pirmąjį šių metų mėnesį gamtinių dujų biržoje „GET Baltic“ formavosi 46 proc. mažesnė gamtinių dujų kaina nei pernai gruodį: Baltijos šalių ir Suomijos rinkose vidutinė dujų kaina sausį buvo 69,15 EUR/MWh, tuo metu gruodį ji siekė 126,96 EUR/MWh,
  • LIFOSA: Sankcionuojamai Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovei „Lifosa“ dar kartą nepavyko panaikinti Finansų ministerijos sprendimo paskirti įmonės laikinąjį administratorių.
  • PROBLEMOS: Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusi Danijos kapitalo žuvų perdirbimo įmonė „Espersen Lietuva“ mažina pajėgumus ir atleidžia dalį darbuotojų, nes mažėja produkcijos paklausa, svyruoja žaliavų, transporto bei energijos kainos, sako gamyklą valdančios Danijos grupės „Espersen“ prezidentas Klausas B. Nielsenas.
  • PALŪKANOS: Europos centrinis bankas pranešė vėl padidinęs palūkanų normas, šįkart – dar 0,5 proc.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar turėdami galimybę nutrauktumėte pensijų kaupimą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Jei turite šiek tiek laisvo laiko, kas jums labiau patiktų?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

-6 -2 C

-8 +2 C

 

-4 +2 C

-4 0 C

-1 +3 C

 

-4 0 C

0-5 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s