respublika.lt

Ko niekada nevalgytų profesionalus degustuotojas?

(0)
2022 lapkričio 06 15:00:00
Jurga DRUNGILAITĖ

Užkietėjęs keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius yra išmaišęs didžiulę dalį pasaulio ir išragavęs įvairiausių šalių patiekalų. Tiesa, jis prisipažįsta pats gaminti nemėgstantis ir mieliau save vadina profesionaliu degustuotoju.

×
nuotr. 1 nuotr.
Laidos „Virtuvės istorijos“ svečias - Rimvydas Širvinskas-Makalius. Sauliaus Čirbos nuotr.

 

Įsitikinęs, kad vienas geriausių būdų pažinti šalies kultūrą yra paragauti vietinių gaminamų patiekalų, R.Širvinskas-Makalius TV3 laidoje „Virtuvės istorijos" pasakojo, kodėl jis, pavyzdžiui, itin pamėgo tailandiečių virtuvę.

„Man teko mėnesį praleisti Tailande. Nustebau, kai mano kolegos tailandiečiai pasakė, kad įsirenginėja naujus namus, tačiau virtuvės juose nebus. Savo namuose jie planavo turėti tik mikrobangų krosnelę ir arbatinuką. Pasirodo, tailandiečiai apskritai nėra pratę maisto gaminti namuose - jie visuomet renkasi valgyti gatvės maistą. Būtent jie taip valgyti pripratino ir mane - vietinėse kavinukėse maistas gali tekainuoti vos 1,50 euro", - pasakojo Makalius.

Garsus keliautojas sakė, kad visuomet besisvečiuodamas svetur ryžtasi paragauti naujovių, tačiau ne visuomet ragaujamas maistas palieka tik gerus įspūdžius. Pasak R.Širvinsko-Makaliaus, kelių kelionių metu jis buvo ne sykį šokiruotas.

„Viešėdamas Malaizijoje norėjau paskanauti jų vietinio maisto. Tuomet vienoje kavinukėje man atnešė lėkštę milžiniškų, dar gyvų kirminų. Šio patiekalo ragauti tuomet atsisakiau, tačiau viešint Filipinuose vietiniai įsiūlė man paragauti medžio kirminų. Dar gyvus juos reikia pamirkyti acte, citrinos rūgštyje, sojoje ir tuomet galima ragauti. Vietiniai tokį delikatesą prilygino mūsų austrėms. Susigundęs paragavau pusę kirmino, tačiau daugiau tokios patirties nebenoriu. O Seišeliuose man yra tekę ragauti ir šikšnosparnių. Vis dėlto bėgant laikui supratau, kad maistas man yra susijęs su malonumo jausmu. Tai - pasimėgavimas, o ne keisčiausių dalykų pasaulyje išbandymas", - sakė žinomas vyras.

O prakalbęs apie malonumus, R.Širvinskas-Makalius prisipažino, kad mylimiausia jo virtuvė yra itališka. Tačiau skaniausią šios virtuvės patiekalą jis atrado netikėtoje erdvėje. „Man teko daug kartų plaukti italų kompanijos kruiziniais laivais, kuriuose galima ragauti tik itališko maisto. Teko matyti, kaip gyvai gaminama mocarela, kepamos šviežios picos. Vieną skaniausių itališkų picų esu ragavęs ne Italijos restorane, bet būtent kruiziniame laive. Tai išgirdę, dažniausiai aplinkiniai ima juoktis, tačiau tai yra visiška tiesa", - sakė R.Širvinskas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
9
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • DIPLOMATIJA: Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako nematantis prasmės Europos Sąjungos valstybėms narėms turėti Rusijos ambasadorius savo šalyse.
  • PAGALBA: 2022 metais Bendrajame pagalbos centre buvo atsakyta į 2 051 749 pagalbos skambučius, užregistruoti ir pagalbos tarnyboms perduoti 1 231 876 pranešimai apie pagalbos poreikį.
  • TERMINALAS: Antradienį oficialios ceremonijos metu paskelbta apie Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo statybų pradžią.
  • PROFESIJA: Trečiadienį, vasario 1 d., prasideda 2023 m. pagrindinio priėmimo į profesinio mokymo įstaigas žiemos etapas.
  • NENORI: Valstybės sienos apsaugos tarnyba praneša, kad pirmoji rangovo, galinčio profesionaliai užtikrinti sugadintų koncertinų ir fizinio barjero taisymą, atranka nebuvo sėkminga - nebuvo norinčių pasirašyti sutartį siūlomomis sąlygomis.
  • UŽGNIAUŠ: Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina Seimo opozicijos siūlymą steigti laikinąją tyrimo komisiją, siekiant aiškinti, ar eksparlamentarui Kristijonui Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu prokuratūros vykdomą tyrimą, nes esą „visi klausimai jau yra atsakyti“.
  • NESUTARIA: Sartų žirgų lenktynės greičiausiai nevyks ir šiemet - ne tik dėl to, kad dėl šiltų orų nepavyksta išlieti ledo tako Sartų hipodrome, bet ir todėl, kad Žemės ūkio ministerija šimtametę tradiciją nori perleisti Zarasų savivaldybei, kuri sako, kad būtų nepajėgi finansiškai.
  • PENSIJA: Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė tvirtina, kad šiuo metu šalyje esanti pensijų fondų sistema yra „katastrofiškai neteisinga“.
  • SKUNDAS: Aštuonios iš 39-ių nekilnojamojo turto bendrovių, pernai gruodį nubaustų už draudžiamą susitarimą, teismui apskundė Konkurencijos tarybos pernai gruodį joms skirtas baudas.
  • LAIVYBA: Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, praneša, kad nuo 12 val. laivyba Klaipėdos uoste atnaujinta.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar žiūrite filmus, klausote muzikos nemokamai, net ir žinodami, jog nėra autoriaus leidimo?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar laikysitės astrologų rekomendacijų 2023 metams?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

0 +4 C

-1 +4 C

 

-3 +3 C

-1 +3 C

0 +3 C

 

-2 +1 C

0-7 m/s

0-9 m/s

 

0-6 m/s