Viena pagrindinių geros kelionės dedamųjų - pažintis su vietos virtuve. Kad ji būtų nepamirštama, geriausia apsilankyti restorane su turtinga istorija, kuriame dirba meistrai, mokantys gaminti tradicinius nacionalinius patiekalus.
„FiglmŽller". Viena (Austrija)

Restoranas, kurį 1905 m. įkūrė Johanas Figlmiuleris, jau ilgiau kaip šimtmetį džiugina Austrijos sostinės gyventojus ir turistus savo firminiu šniceliu. Čia patiekiamas ne tradicinis „Vienos" šnicelis, kuris yra gaminamas iš veršienos, o populiari jo atmaina iš kiaulienos, kuri vadinasi „vienietiškas šnicelis" (Schnitzel Wiener Art).
Šio patiekalo variacijų yra begalinė daugybė, bet būtent restorano „Figlmueller" šnicelis sulaukė tarptautinio pripažinimo: lengvas, traškus, gaminamas iš aukštos kokybės vietos produktų, jis iš kitų išsiskiria milžinišku dydžiu - 30 cm skersmens!
Šiandien „Figlmueller" veikia dviejose Vienos centro vietose, o verslas išlieka šeimyninis - juos valdo J.Figlmiulerio palikuonys, broliai Hansas ir Tomas, kurių prioritetas - Vienos kulinarinės kultūros išsaugojimas.
„La Polar". Meksikas (Meksika)
Šis restoranas garsėja geriausia Meksikoje birija - tradiciniu patiekalu iš troškintos ant silpnos ugnies ožkienos su prieskoniais, kuri yra patiekiama su kukurūzų paplotėliais. Meksikoje birija pelnė puikios priemonės nuo pagirių reputaciją.
1934 m. atidaryto restorano reputacijai rimtai pakenkė incidentas 2023 m. sausį: vienas iš lankytojų mirė sumuštas restorano darbuotojų. Vėliau „La Polar" atstovai ir žuvusiojo giminaičiai sudarė taikos susitarimą, bet vietos valdžia ilgai neleido atnaujinti restorano veiklos.
„L'Antica Pizzeria da Michele". Neapolis (Italija)

Nuo 1870 m. svečiai čia mėgaujasi tikra neapolietiška pica, visai nepanašia į tą, prie kurios priprato visas pasaulis. Ji čia kepama malkomis kūrenamoje krosnyje iš kelių paprastų ingredientų, ir tik dviejų rūšių: „marinara" - su pomidorų padažu, pagardintu česnakais ir raudonėliais, ir „Margarita" - su pomidorais, mocarela ir šviežiais baziliko lapeliais. Ją atpažinti galima iš ypatingos tešlos, kuriai kylant susiformuoja plutelė su „leopardo kailio raštu" iš apdegusių oro pūslelių.
Pasivaišinti tikra neapolietiška pica galima ir kitoje Neapolio picerijoje - „Gino e Toto Sorbillo". „Margarita" čia gaminama su San Marcano pomidorais, mocarela iš buivolių pieno, šviežiais bazilikais ir vietos alyvuogių aliejumi.
„Warung Mak Beng". Sanuras (Indonezija)

Restoranas „Warung Mak Beng" Balio saloje užsitarnavo legendinio titulą dėl unikalaus patiekalo - „ikan goreng". Jam pagaminti žuvis marinuojama prieskonių ir žolelių mišinyje, paskui gruzdinama iki auksinės spalvos ir traškios plutelės.
Įvairiuose Indonezijos regionuose gyvuoja savos šio patiekalo versijos - skiriasi prieskonių mišiniai ir žuvies rūšis. Patiekalas, kuriuo nuo 1941 m. garsėja „Warung Mak Beng", yra gaminamas pagal griežtai saugomą šeimos receptą ir patiekiamas su aromatingu ir aštriu padažu „sambal".
„Katz's Delicatessen". Niujorkas (JAV)

Ši maitinimo įstaiga Manhatane - ne šiaip užkandinė, o gyvas Niujorko istorijos gabalėlis, tikra įžymybė, įtraukta į daugelį kelionių vadovų. Delikatesų parduotuvė buvo įkurta 1888 m. ir iki šiol laikosi senų maisto gaminimo tradicijų.
Garsiausias „Katz's Delicatessen" gaminys - kultinis sumuštinis su pastramiu (rūkyta jautienos išpjova su prieskoniais) ir rugine duona. Taip pat pripažinimo pelnytai sulaukė vietos mėsainiai.
Maitinimo įstaigos valgiaraštyje pavadinimai dubliuojami jidiš kalba: kai ji tik atsidarė, dažniausiai joje lankėsi į JAV iš Rytų Europos atvykę žydai, nemokėję anglų kalbos.
„Caru' cu Bere". Bukareštas (Rumunija)
Šis restoranas su ilgesne kaip 120 metų istorija lankytojus žavi ne tik rumunų virtuvės šedevrais, bet ir interjeru. Neogotikinio stiliaus pastatą, kuriame įsikūrė „Caru' cu Bere", suprojektavo austrų architektas Zigfrydas Kofsinskis (Siegfried Kofsinski), jis yra priskiriamas prie Bukarešto istorinių paminklų.
„Caru' cu Bere" puikiai tinka norint susipažinti su Rumunijos kulinarinėmis tradicijomis: maistas čia gaminamas pagal laiko patikrintus klasikinius receptus.
„Hyman's Seafood". Čarlstonas (JAV)

1890 m. ši įstaiga didžiausiame Pietų Karolinos mieste buvo galanterijos parduotuvė, prekiavusi, be kita ko, ir apatiniais baltiniais.
Šiandien ji yra žinoma kaip vienas geriausių restoranų, kuriame galima pasivaišinti tradiciniais JAV Pietų patiekalais. Ypač „Hyman's Seafood" išgarsėjo kultiniu patiekalu „Shrimp and grits", gaminamu iš šviežių krevečių, apkeptų su šonine, ir patiekiamu su kukurūzų koše.
Pietų Karolinoje ir gretimose valstijose yra daugybė šio patiekalo variantų - su aštriais prieskoniais, padažais, pomidorais, neplakta kiaušiniene, bet būtent „Hyman's Seafood" variantas sulaukė vietos gyventojų, daugybės įžymybių ir kulinarijos kritikų pripažinimo.
„U Fleku". Praha (Čekija)
Tai „istoriškiausias" restoranas iš šio sąrašo - jis buvo atidarytas 1499 metais! Vietos alaus darykla yra seniausia Prahoje ir traukte traukia turistus. „U Fleků" telpa iki 1200 svečių, kurie gali įsitaisyti prie bendrų medinių stalų vienoje iš 8 salių arba kiemelyje.
Iš siūlomų tradicinių čekiškų patiekalų kritikai ypač rekomenduoja paskanauti „svičkova" - troškintos jautienos su grietinės ir daržovių padažu. Alus čia verdamas tik vienos rūšies - firminis tamsusis lageris.
„Hofbräuhaus MŽnchen". Miunchenas (Vokietija)

Alaus restoranas, kurio istorija trunka keturis amžius, tapo vokiečių gastronomijos simboliu. Kadaise jis buvo Bavarijos hercogų rūmų alaus darykla, laisvai lankytis joje buvo leista 1828 m., o restoranu tapo dar po 70 metų.
Šiandien „Hofbräuhaus MŽnchen" išlaiko Bavarijos smuklių kultūrą, o čia patiekiamas alus yra verdamas laikantis „Reinheitsgebot" - alaus grynumo įstatymo, priimto XVI a.
Čia taip pat įsikūrė mėsos parduotuvėlė, kepykla ir konditerijos parduotuvė. Pagrindinis restorano patiekalas - „Schweinshachse", kiaulės karka su traškia aukso spalvos plutele. Ji patiekiama su klasikiniu garnyru: bulvių kukuliais ir raugintais kopūstais.