respublika.lt

Vytaras Radzevičius: „Nėra neskanių daržovių, tereikia mokėti jas paruošti“

(8)
2022 balandžio 13 11:14:02
„Zen PR" info

Daržovių turėtume valgyti daugiau, o ypač - pavasarį. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja į savo lėkštę per dieną įsidėti bent 5 daržoves ar vaisius, o tai - nemenkas iššūkis net žurnalistui, keliautojui Vytarui Radzevičiui. „Aš labiausiai mėgstu tris daržoves: pomidorą, svogūną ir česnaką. Nors pirmenybę visada teikiu sezoninėms lietuviškoms daržovėms, pomidorai - išimtis: be jų žiemą niekaip neapsieičiau." Balandį sveikatos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi" vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva pastebi, kad daugiausia pomidorų ir nuperkama pavasarį, kai pirkėjai daugiau dėmesio skiria sveikesnei, vitaminais praturtintai mitybai, besiruošdami vasaros sezonui. Šia proga Vytaras dalijasi daržovių kario receptu, kurį pagaminti - paprasta, o į ingredientų sąraše - vien daržovės ir prieskoniai.

×
nuotr. 1 nuotr.
Vytaras Radzevičius. „Zen PR" nuotr.

 

Pomidoras - ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio

Žurnalistas Vytaras Radzevičius domisi ne tik šiuolaikine gastronomine kultūra, bet ir kulinarijos istorija: „Man visada įdomu pavartyti tarpukario Lietuvos spaudą ir knygas, kur buvo aiškinama apie daržovių naudą, pagaminimo būdus, populiarinami receptai. Tai, kad daržovės nebuvo visiškai įprasta lietuvių raciono dalis liudija net kai kurie pavadinimai. Antai, pomidoras kai kuriose knygose vadintas pamadoru, marinuotos daržovės - pikliais, artišokas - kardonu, cikorijos - endivijomis, gelteklės - skorconieromis. Taigi, atsidūręs smetoniškoje virtuvėje ne viską ir suprastum."

Nors daugelis žiemą pasigenda ryškesnio pomidorų skonio, V. Radzevičius tikina, kad bet kokius pomidorus galima skaniai pasiruošti: „Pomidoras man - karalių karalius. Ir nesvarbu, žiema ar vasara, sunokęs jis lietuviškame lauke ar atvežtinis, sultingas ar „medinis" - tokius irgi su pasimėgavimu valgau. Pasikepu ant gero itališko alyvuogių aliejaus, truputį pabarstau rozmarino prieskoniais, druska ir jis įgauna visai kitokį skonį. Ypač tinka prie kiaušinienės!" - pataria V. Radzevičius.

Pasak vaisių ir daržovių ekspertės O. Suchočevos, pastaruoju metu sparčiai auga mažųjų pomidoriukų pardavimai - pirkėjai juos pamėgo dėl išraiškingesnio skonio visus metus bei patogaus pateikimo užkandžiams. „Lietuviški pomidorai prekybos centrų lentynose atsiranda jau balandį ir jais prekiaujama iki pat spalio mėnesio. Tik, parsinešus juos iš parduotuvės namo, verta nepamiršti vienos taisyklės - pomidorus laikykite kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, nes šaldytuve jie pasidarys vandeningi ir praras skonį", - teigia specialistė.

Išbandykime įvairius skonius

Ne ką mažiau nei pomidorus Vytaras vertina svogūnus: „Sunku net įsivaizduoti gyvenimą be svogūnų, kiek žinau, tai labiausiai pasaulyje paplitusi daržovė - įvairių šalių virtuvės be jų neišsiverčia. Taip pat neabejingas visą gyvenimą esu ir česnakams".

Nors yra žmonių, kurie nemėgsta aitroko šių daržovių skonio, dėl tos pačios priežasties vengia net ir pavasarinių ridikėlių, „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, žmogui ne šiaip sau gamtos duota skonio paletė - kiekvienas skonis turi sąsajų su tam tikrų medžiagų gamyba organizme ir intensyvesne virškinimo liaukų sekrecija: „Aitraus, kartaus skonio daržovėse gausu antioksidantų - saponinų, susijusių su cholesterolio mažinimo efektu. Pavasaris ir žavus tuo, kad įneša įvairovę į mūsų lėkštes".

V. Radzevičius pasakoja, kad malonus atradimas jam buvo ir saldžios bulvės, kitaip dar vadinamos batatais. „Stengiuosi įprastas bulves keisti saldžiosiomis - jos palankesnės sveikatai, tačiau kaip tikras lietuvis vis tiek vertinu tai, kas užauga pas mus. Pavydžiui, per kiekvienas Velykas su nekantrumu laukiu žmonos Laisvės gaminamų kopūstų salotų, kurias itin paprasta pasigaminti: supjaustome šviežią kopūstą, užberiame truputį cukraus, druskos, įspaudžiame citrinos sulčių, viską sumaigome rankomis, o tada užpilame saulėgražų aliejaus, užbarstome krapų ir valgome", - trumpu žmonos kopūstų salotų receptu V. Radzevičius, kurias rekomenduoja valgyti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Na, o jei kam daržovėse trūksta skonio, Vytaras siūlo pasigaminti kvapnų ir turtingą skoniais bei kvapais indišką daržovių karį. Jis valgomas kaip pagrindinis patiekalas arba patiekiamas kaip garnyras: „Tai bazinis receptas, kuriame galima naudoti pačias įvairiausias daržoves pagal sezoną, o geroji dalis ta, kad išsivirę jį pietums suvartosite visą daržovių dienos normą".

DARŽOVIŲ KARIO RECEPTAS

4 valgytojams reikės:

1-2 šaukštų aliejaus

½ šaukštelio garstyčių grūdelių

½ šaukštelio kumino sėklų

1 pusžiedžiais plonai supjaustyto svogūno

1 smulkiai supjaustyto čili pipiro

Pusės piršto ilgio trintos imbiero šaknies

2 šaukštelių raudonojo kario pastos (yra „Rimi" parduotuvėse)

1 nedidelio sulaužyto gabalėliais žiedinio kopūsto

1 didelės žiedeliais supjaustytos morkos

1 stiklinės per pusę supjaustytų cukrinių žirnių ankščių (yra „Rimi" parduotuvėse)

¼ šaukštelio ciberžolės miltelių

¼ šaukštelio čili miltelių

½ šaukštelio druskos (arba pagal skonį)

2 skiltelėm supjaustytų pomidorų

1 stiklinės šaldytų žaliųjų žirnelių

1 stiklinės daržovių sultinio arba vandens

Kaip pasigaminti:

Storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Suberkite garstyčių grūdelius ir kumino sėklas, pakaitinkite iki spragsėjimo.

Sudėkite svogūnus ir pamaišydami pakepinkite kelias minutes.

Barstykite smulkintą čili pipirą ir trintą imbierą. Sumaišykite su kario pasta ir pamaišydami pakepinkite kelias minutes.

Dėkite į puodą žiedinį kopūstą, morkas, žirnių ankštis, pakepinkite 4-5 minutes., ten pat berkite ciberžolės ir čili miltelius, druską, sudėkite pomidorus. Pakaitinkite dar 2-3 minutes.

Sudėkite šaldytus žirnius ir pakaitinkite kelias minutes.

Supilkite sultinį arba vandenį ir patroškinkite uždengę ant nedidelio karščio 10-15 minučių, kol daržovės suminkštės.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (8)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • MOKĖJIMAI: Lietuvos institucijoms ir komerciniams bankams aiškinantis, kaip aptarnauti Rusijos mokėjimus už sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą, Europos Komisijos atstovė spaudai Arianna Podesta sako, kad Bendrijos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai nedraudžia bankams aptarnauti mokėjimų už geležinkelių paslaugas – Lietuvos institucijos turi dėl to patikinti bankus.
  • MARŠRUTAS: Nuo rugpjūčio 12-osios darbą pradeda 50 vietų keltas „Ventragis“, kuris keleivius plukdins maršrutu Ventės ragas–Nida.
  • ŠAKOTIS: Rugpjūčio 12d. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą lietuviškam desertui šakočiui: pašto ženklo nominalas – 0,55 Eur, tiražas – 40 tūkst. vnt.
  • FESTIVALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Palangoje vyksiantis „Palangos parko festivalis" kvies kurorto svečius į trijų žinomų atlikėjų koncertus: Gintaro muziejaus rožyne pasirodys akordeono meistras Martynas Levickis drauge su kameriniu ansambliu „Mikroorkestra", Birutės parko rotondoje - Andriaus Mamontovo koncertas, o Palangos kurorto muziejaus kiemelyje dainuos Monika Liu.
  • RALIS: Rugpjūčio 12-14 dienomis Rokiškyje ir jo apylinkėse vyks ketvirtasis Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas „CBet Rally Rokiškis" - varžybose startuos septynios dešimtys ekipažų iš aštuonių šalių.
  • KINIJA: Latvija ir Estija ketvirtadienį pranešė, jog traukiasi iš 16+1 bendradarbiavimo formato su Kinija, iš kurio pernai pasitraukė ir Lietuva.
  • STUDIJOS: Per papildomą priėmimą kvietimus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose gavo 3104 asmenys, pranešė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti.
  • MECENATAI: Kultūros ministerija iki spalio 1 d. priima siūlymus suteikti nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardą ir prašymus suteikti mecenuojamojo projekto statusą.
  • PAREIŠKIMAS: Latvijos parlamentas ketvirtadienį priėmė pareiškimą, kuriuo Rusija paskelbta „terorizmą remiančia valstybe“, o jos veiksmai Ukrainoje vadinami „sąmoningu ukrainiečių tautos genocidu“.
  • ELEKTRA: Valstybei nuo kitų metų mokant naujas subsidijas gyventojams už elektrą, siūloma nustatyti jos suvartojimo limitą, iki kurio būtų kompensuojama, sako prezidento vyriausiasis patarėjas: pasak Jaroslavo Neverovičiaus, trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėti nereikėtų, tačiau norima, jog laiku tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams nereikėtų mokėti 25% didesnės kainos už garantinį tiekimą.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar reikėjo atimti iš M.Drobiazko ir P.Vanago valstybės apdovanojimus? O pilietybę?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+12 +19 C

+13 +20 C

 

+11 +20 C

+20 +25 C

+22 +25 C

 

+24 +27 C

0-4 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s